Hmyz obsahuje dvakrát více antioxidantů než olivový olej

Evropané pro boj s rakovinou budou muset začít jíst hmyz. Černí mravenci, mouční červi, luční koníci nebo třeba larvy bourců obsahují více než dvakrát tolik antioxidantů, než kolik jich má v sobě olivový olej. Hmyz je navíc dietnější, jeho tuky velmi zdravé a je extra bohatý na bílkoviny.

Produkce hmyzu je přitom velmi ekologická a snadná, vyžaduje méně plochy a zdrojů a produkuje méně oxidu uhličitého než pěstování a produkce většiny zemědělských plodin. Podle italských vědců je přitom hmyz v prevenci rakoviny účinnější než olivový olej, pomeranče nebo bobulové ovoce.

Pochoutka na talíři

A lidé mající odpor k hmyzu se přitom nemusejí obávat, že je někdo bude nutit kousat nechutná křidélka a ostnité končetiny. Profesor Mauro Serafini z Římské univerzity totiž pracoval s mletým hmyzem. Tedy opracovanými těly, které rozemlel na prášek a zkoumal jeho antioxidační účinky ve formě stravy.

Absolutní špičkou v hmyzí skupině pak byli luční koníci (kobylky), černí mravenci a mouční červi (larvy brouka potemníka). Ti všichni obsahovali mnohonásobně víc antioxidantů než olivový olej. Dvakrát více ho měly také housenky bource morušového, cikády a housenky afrických motýlů.

Potrava budoucnosti

„Minimálně dvě miliardy lidí – čtvrtina světové populace – pravidelně konzumují hmyz. Zbytek z nás bude potřebovat trochu podpory. Jedlý hmyz je výtečným zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, minerálů, vitaminů a vlákniny. Ale dodnes je nikdo nesrovnal s běžnými funkčními potravinami jako olivovým olejem či pomerančovým džusem s ohledem na antioxidační aktivitu. V budoucnosti budeme také schopni ovlivňovat jídelníčkem hmyzu, čím ho budeme krmit, obsah antioxidantů v jeho těle tak, aby poskytoval maximum výživy člověku,“ tvrdí profesor Serafini.

Býložravý hmyz je přitom zdravější než třeba draví členovci – pavouci a štíři – kteří se také konzumují. Nejvíce se na světě pojídají larvy brouků (jednatřicet procent celkové konzumace bezobratlých), housenky motýlů (osmnáct procent) a blanokřídlý hmyz (včely, vosy, mravenci, čtrnáct procent). Zbytek tvoří řád rovnokřídlých (cvrčci, kobylky) a švábi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat