Obezita výrazně zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva a prsu

Nejen riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a prsu, ale také mnohem vyšší riziko úmrtí na tato onemocnění a mnohem nižší šanci se z těchto onemocnění zotavit mají lidé s vysokým stupněm obezity. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je obezita vůbec jedním z největších rizikových faktorů rakoviny na Západě. A to proto, že se potýká s epidemií obezity.

Každý rok nadváhy mezi dvacátými a padesátými narozeninami zvýší riziko rakoviny tlustého střeva o čtyři procenta a rakoviny prsu o tři procenta. Pokud je člověk obézní celých třicet let, pak je ale jeho riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva ve srovnání s osobou mající normální postavu o 224 procent vyšší, u rakoviny prsu je o 143 procent vyšší.

„Náš výzkum dokazuje, že účinná prevence nadváhy a obezity musí začít už v mládí,“ tvrdí doktorka Isabelle Soerjomataram z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny.

Co za tím stojí?

Proč má vlastně obezita na vznik rakoviny takový vliv? Krom toho, že tuková tkáň produkuje hormony související se vznikem a šířením zhoubných nádorů, brání také imunitnímu systému v likvidaci nádorových buněk. Zjistili to vědci z Dublinu s tím, že tukem obalené imunitní buňky selhávají ve svých funkcích a v těle pak snadněji vzniká rakovina.

„Látka, která by bránila imunitním buňkám ve vstřebávání tuku, by mohla pomoci. Testovali jsme ji v laboratorních kulturách a imunitní buňky byly opět schopné zabíjet nádorové buňky. Ale je naprosto nezpochybnitelné, že mnohem lepší pro člověka je zhubnout a mít normální postavu, protože je to celkově pro každého zdravější,“ tvrdí profesorka Lydia Lynch z Trinity College v Dublinu.

Její tým zjistil, že u obézních lidí se tukem obalují makrofágové zodpovědní za rozpoznání a zničení nádorové buňky. Když tedy v tomto úkolu selžou, začne se tato dělit a vznikne nádor.

„Tato studie odhaluje, jak molekuly tuku brání imunitním buňkám v řádném nastavení jejich mechanismu při ničení nádorových buněk,“ uvedl doktor Leo Carlin z Beatsonova institutu pro výzkum rakoviny v rozhovoru pro BBC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat