Přičítat nadváhu genům je častá výmluva

To, že nemáme všichni stejné dispozice k ukládání tuků v podkoží a ovlivňují to také geny, vědí odborníci už několik desetiletí. Jenže majitelé tzv. tlustých genů se nemohou vymlouvat. Obézní nejsou kvůli nim, ale kvůli své lenosti. Když se totiž i majitelé takových genů pravidelně pohybují a nepřejídají se, mají normální postavu a jsou fit.

„Lidé, kteří mají přirozeně nadváhu kvůli DNA, můžou mít normální postavu, pokud pravidelně cvičí,“ tvrdí vědci z Tchaj-wanu.

Podle nich je přitom ideální formou pohybu poklus, který nejlépe pomáhá lidem s „tlustými“ geny udržovat si normální figuru.

Genetikové už identifikovali asi 400 genů, které ovlivňují chuť k jídlu, rychlost metabolismu a tendenci ukládat tuk v podkoží.

„Pravidelné běhání zcela vyruší genetický účinek na ukládání tuku v podkoží,“ tvrdí doktor Wan-Jü Lin z Národní tchajwanské univerzity.

Nechtěný dárek od matky

Z jiné studie se zdá, že o obezitě člověka je však mnohdy rozhodnuto už v děloze. Podle vědců ze Southamptonu totiž matka, která se v těhotenství přejídá a extrémně přibere, působí v DNA buněk embrya nezvratné změny. Tzv. metylací mění původní informaci a činí dítě náchylnější k obezitě po narození a později v životě.

Dříve se odborníci domnívali, že po splynutí vajíčka a spermie zůstávají geny stejné a už nedochází ke změnám kódované informace. Ale to není pravda. Na DNA se v průběhu celého života od početí do smrti projevují tzv. epigenetické změny. Na DNA se připojují metylové skupiny, které mění význam informace v ní uložené. Jednou z příčin metylace je třeba obezita matky. Ale také kouření či nečistoty z životního prostředí

„Výsledky našeho výzkumu se přidávají k rostoucímu množství důkazů o tom, že epigenetické změny zjistitelné při narození výrazně ovlivňují zdraví dítěte, jak se vyvíjí a roste. To by nám mohlo pomoci mnohem přesněji stanovit případná rizika u každého jedince,“ tvrdí doktorka Karen Lillycrop z University of Southampton.

Zdroj: eprints.soton.ac.uk/422889/, healthline.com, eatthis.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat