Pravidelné posilování ve středním věku sníží riziko infarktu o osmdesát procent

Pravidelná návštěva posilovny má vliv nejen na estetickou podobu těla, ale ještě podstatnější je vliv posilování na vnitřní orgány. Zvláště srdce a oběhovou soustavu. Čím je muž starší, tím spíš by měl do posilovny chodit pravidelně a trápit svou svalovinu činkami. Muži starší pětačtyřiceti let, kteří posilují pravidelně, jsou ohroženi infarktem a mrtvicí o osmdesát procent méně ve srovnání s muži, kteří neposilují vůbec.

Jak známo, mužům s věkem klesá hladina testosteronu v krvi a tím jim také ubývá svalové hmoty. Ale právě pravidelné posilování může brzdit jak úbytek svalové hmoty, tak zpomalit pokles hladiny testosteronu. Muži pravidelně trápící své tělo činkami a stroji tak mají více energie v těle, jsou méně unavení a mají také lepší erekci a další sexuální funkce.

Sportem ku zdraví

Podle australských vědců však posilováním pečují také o zdraví své oběhové soustavy. Snižují tím totiž riziko infarktu a mrtvice. Vyplývá to z desetiletého sledování tisíce mužů starších pětačtyřiceti let – tedy mužů středního věku. Ve skupině mužů, kteří posilovali nejvíce a měli nejsilnější svalovinu, bylo za sledované období o jednaosmdesát procent méně infarktů a mrtvic než ve skupině, která neposilovala vůbec a měla svalovinu nejslabší.

„Polovina hmoty lidského těla je tvořena svalovinou a tato má aktivní roli v řadě metabolických procesů,“ vysvětlují autoři z Australian National University.

Muži, kteří posilují, mají totiž mnohem lepší metabolismus než muži vyhýbající se pohybu. Funkční a zdravý metabolismus je zásadní pro prevenci diabetu typu 2 a chorob oběhové soustavy.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat