Kardiaci držící občasné hladovky žijí déle

Občasné hladovky jsou zdravé. Pomáhají restartovat metabolismus a snižují riziko vzniku diabetu typu 2 a onemocnění srdce a cév. Ale občasné jednodenní hladovky jsou prospěšné také pro kardiaky, kteří už se s těžkým onemocněním oběhové soustavy léčí. Podle kardiologů z Utahu jim takové občasné hladovky prodlužují život a snižují náhlé riziko zástavy srdce.

Vědci z Utahu sledovali pacienty po srdeční katetrizaci. Ti, kteří dodržovali občasné čtyřiadvacetihodinové hladovky, byli po pěti letech na živu ve větším počtu než ti, kteří hladovku nedrželi vůbec. U pacientů dodržujících občasné hladovky se také snížilo riziko náhlé zástavy srdce

„Zkoumáme účinky hladovky na zdraví už delší dobu… Tentokrát jsme se pokusili zjistit, jaký vliv má na míru mortality u kardiaků,“ uvedl doktor Benjamin Horne z Institutu péče o zdraví srdce v Salt Lake City.

Hladovkou ke kráse

Během hladovky mitochondrie vstupují do stavu homeostázy, v níž se prodlužuje jejich životnost a napravují škody z opotřebení.

Mitochondrie se účastní procesu přenosu energie buňkou, oxidace živin a fungují tedy na maximum tehdy, když se ládujeme energeticky bohatými živinami. Pokud pracují nepřetržitě na maximální výkon, rychleji se opotřebovávají, buňka stárne a tím také stárne tkáň a nakonec celý organismus.

Mitochondrie přitom střídají dva různé stavy, tento jev se nazývá homeostáza a je pro jejich dobrou kondici nezbytný. Když organismus střídá dny normální konzumace s krátkými hladovkami, mitochondrie dosahují homeostázy lépe.

Hladovka také zpřesňuje koordinaci aktivit mezi mitochondriemi a peroxizómy, což jsou další cytoplazmatické organely, které zneškodňují volné radikály a mají tedy antioxidační funkce. A jak známo, zvýšená činnost antioxidantů v těle je prevencí stárnutí buněk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat