O Vánocích sportujte, dva týdny válení výrazně poškodí celý organismus

V životě nastanou situace, kdy člověk musí být připoután na lůžko nebo se omezeně pohybovat. Kdo to zažil, ví, jak výrazně jeho tělo zeslábne a zchřadne. Dlouhodobé snížení tělesné aktivity je ale pro jinak zdravého jedince škodlivé. A měl by se mu co nejvíce vyhýbat. Včetně Vánoc a oslav konce roku. O svátcích se přitom na Západě povaluje řada lidí, kteří jsou jinak během roku výrazně aktivní. A čím více mají let, tím hůř pro ně.

Zajímavý experiment

Z experimentální studie provedené v Liverpoolu jasně vyplynulo, že po dvou týdnech válení se výrazně ochabnou svaly, zhorší se metabolismus, zvýší záněty v těle, zhorší funkce plic i srdce.

Tým fyziologů najal sedmačtyřicet osob, z nichž někteří měli po šedesátce a jiní mezi dvaceti a čtyřiceti roky. Před započetím experimentu byli všichni zdraví a měli dostatek pohybu každý den. Všichni byli vyšetřeni na počátku a na konci dvoutýdenního polehávání s omezením chůze na patnáct set kroků za den.

Ochablé svaly a nárůst tukových zásob

Na konci studie obsah tuku ve svalech u mladších ročníků vzrostl o dvacet procent, u starších o osmadvacet procent. Síla svalů klesla u první skupiny o pět procent, u druhé o osm procent. Funkce plic a oběhové soustavy se zhoršily o pět procent, u starších osob o deset procent. Funkce mitochondrií – buněčných elektráren – se zhoršila o čtyři procenta u mladších a o devatenáct procent u starších osob.

Ačkoli jednotlivé změny byly relativně malé – zvláště u mladších ročníků – jejich součet je obrovský. Jde totiž o to, že se mírně nezhorší jedna funkce, ale celková kondice organismu měřitelná v mnoha kvalitách. Mladí většinou po nástupu do původního pohybového režimu brzy dosáhnou stejné kondice, ale u starších osob tomu tak podle autorů není. Poškození u nich má trvalejší následky.

Procházka postačí

„Výsledky byly velmi překvapující. Neočekávali jsme tak výrazné změny a v tolika měřítcích. Na konci roku většina z nás vypustí, začne víc jíst, víc pít, méně se pohybovat. Proto s první větší procházkou nečekejte až na svatého Štěpána. Pohyb potřebujeme každý den, stačí půl hodiny denně,“ vyzývá autorka výzkumu Juliette Norman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat