Jedním týdnem na burgerech a hranolkách si poškozujete mozek

Řada lidí věří tomu, že když si občas dá pokrmy z rychlého občerstvení a tučná smažená jídla západního jídelníčku, nemůže to jejich zdraví ublížit. Opak je pravdou. Nezdravá strava do úst nepatří vůbec. Už týden na typickém západním jídelníčku může znatelně poškodit mozek. Vyplývá to z australského experimentu s tím, že potrava z fastfoodů také programuje mozek tak, že po týdnu na této stravě začne člověka nutit přejídat se.

Nebezpečná závislost

Kdo jednou začne, má problém přestat. Živiny z nezdravých pokrmů poškozují hippokampus, který ale nutí svého majitele k dalšímu přejídání se. Je to tedy začarovaný kruh. Kognitivní funkce u mladých lidí jsou při takové stravě postiženy po pouhém týdnu.

Australští vědci skupinu mladých osob, která se dosud stravovala zdravě, začali krmit jídlem z fastfoodů. Dostávaly hranolky, burgery a pizzu. Kontrolní skupina se nadále stravovala pestrou, vyváženou stravou. Před a po týdnu přitom všichni jedinci podstoupili testy paměti a dalších kognitivních funkcí. A, světe div se, skupina pojídající pokrmy z fastfoodu měla znatelně horší testy jak ve srovnání s vlastními výsledky z období před týdenní změnou jídelníčku, tak ve srovnání s kontrolní skupinou.

Začarovaný kruh přejídání

„Už po týdnu západního jídelníčku se navíc začaly tyto osoby přejídat a měly tendenci jíst nadměrné množství potravy, i když byly syté. Měly mnohem větší problém odolat svádění, jedly více, a jejich hippokampus byl více poškozený, čímž se zahájil začarovaný kruh přejídání a negativních důsledků přejídání na mozek a celkové zdraví,“ tvrdí profesor psychologie Richard Stevenson z Macquarie University v Sydney.

Závislost na jídle je třeba brát opravdu vážně, pokud i vy jste se dostali do nekonečné pasti přejídání. Máme pro vás pár tipů, jak s tím můžete skoncovat jednou provždy!

Nevynechávejte snídani

Více kalorií ráno a během dne rovná se menší příjem v noci. Snídaně zaplní váš žaludek, zvlášť pokud obsahuje hodně bílkovin (například vejce). Proto ji nevynechávejte – stejně jako odpolední svačinu. Proteiny od vás udrží hlad co možná nejdál!

Jezte pravidelně

Menší porce, rozestupy mezi jídly dvě až tři hodiny. Vaše tělo bude pozitivně reagovat na vyvážený jídelní program, což zajistí eliminaci nočních nájezdů na ledničku.

Soustřeďte se na kvalitní tuky a bílkoviny

Tuky mohou být dobré i špatné. Dobré lze nalézt v avokádu, olivovém oleji, kokosovém oleji, semenech či oříšcích. Vysoce kvalitní bílkoviny hledejte u hovězího masa, kuřat a ryb. Tyto potraviny, v kombinaci se spoustou zeleniny, zajistí, že v noci nebudete jíst.

Před spaním nepijte

Sladké tekutiny, ke kterým patří například džus, sportovní nápoje, sodovky či ledové čaje, zvyšují hladinu cukru v krvi. To nabádá organismus k příjmu jídla. Proto se již v podvečer vyvarujte konzumaci „tekutých kalorií“. Dále také neopomíjejte dostatek spánku a kvalitního odpočinku, když je tělo vyčerpané, tak první, o co si řekne, bude něco děsně nezdravého.

Kroťte svůj stres

Když jste ve velkém stresu, jíte nevhodné potraviny. Zklidněte se s pomocí meditace či jógy. Vyvážíte hladinu hormonů, budete lépe spát a lednička vás nechá chladnými!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat