Přílišná konzumace živočišných bílkovin tělu neprospívá

Výměnou stovky kilokalorií obsažených v živočišných bílkovinách, a především červeném mase, za stovku kilokalorií vázanou v rostlinných bílkovinách, se riziko předčasného úmrtí sníží na polovinu. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity s tím, že to vyplývá z analýzy stravy sedmatřiceti tisíc Američanů v průměrném věku padesáti let a jejich patnáctiletého sledování.

Američané jsou dost nejednotný národ. Na jedné straně jsou Kaliforňané posedlí zdravým životním stylem, poměrně lepší situace je i na severovýchodě USA, ale na druhé straně je silně obézní jih a jihovýchod, kde se konzumuje obrovské množství červeného masa a především smažených a tučných pokrmů.

Z patnáctiletého sledování sedmatřiceti tisíc Američanů z různých koutů země vyplývá, že jedinci, kteří nahradili pět procent denního energetického příjmu vázaného v živočišných bílkovinách rostlinnými bílkovinami, omezili u sebe riziko předčasného úmrtí o padesát procent. Ve srovnání s těmi, kteří nadále konzumovali stejné množství masa.

„Nestačí se jen vyhýbat červenému masu, je důležité zvolit náhradu a jíst dostatek rostlinných bílkovin,“ tvrdí autor studie doktor Č‘-lej Šan z Harvardovy univerzity.

A jaké jsou Ideální zdroje rostlinných bílkovin? 

Luštěniny

V dnešní době tak trošku opomínáme luštěniny. Protože jde o semena rostlin, najdeme v nich velké množství živin. Luštěniny obsahují kyselinu listovou a železo. Jsou přímo napěchované bílkovinami, například 1 hrnek čočky obsahuje téměř 14 g bílkovin. Velmi cennou složkou je také vláknina a minerální látky jako vápník, fosfor či draslík a vitaminy skupiny B.

Ořechy

Ořechy obsahují nejen cenné bílkoviny, ale také přispívají ke zdraví srdce a to hned dvojím způsobem. Zaprvé ořechy obsahují velké množství dobrého HDL cholesterolu. Tento prospěšný typ cholesterolu skutečně snižuje přítomnost nebezpečného LDL cholesterolu v krvi.

Zadruhé, ořechy obsahují důležitou aminokyselinu zvanou L-arginin, která snižuje tlak v cévách a tepnách. Tím přispívá k regulaci tlaku, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, a tak preventivně působí proti řadě srdečních onemocnění.

Dýňová semínka

Dalším kvalitním zdrojem bílkovin jsou dýňová semínka. V dýňových semínkách se nacházejí kvalitní nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D a E, z minerálů je zde zastoupen hořčík, fosfor, zinek, měď, vápník a železo. Zajímavou složkou je přítomnost takzvaného tryptofanu, který se podílí na zlepšení nálady. Denně můžete sníst 25–50 gramů semínek, což je přibližně jedna hrst.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat