Potraviny pro zdravou ústní dutinu

Záněty, ustupující dásně, kazy, zubní plak nebo infekce. Chcete se takovým „radostem“ vyvarovat? Jezte častěji kapustu, bílý jogurt nebo jablka. A proč si sem tam dát i lžičku kokosového oleje?

Pokud jde o to, co zubům škodí, mají stomatologové jasno. Za největší nepřátele zdravé ústí dutiny považují kávu, čaj, citrusové plody a žvýkací bonbony, stejně jako slané krekry i brambůrky. Naopak vhodnými pomocníky, kteří podporují zářivý úsměv, jsou podle nich tyto potraviny. Jíte je?

Listová zelenina, to je základ

Listová zelenina se obvykle dává do souvislosti s hubnutím, neboť je nízkokalorická, přičemž poskytuje skutečně širokou škálu prospěšných látek. A to je přesně ono. Špenát, rukola, kapusta, hlávkový salát i ten římský – ti všichni patří k bohatým zdrojům nejen hořčíku, jež uklidňuje nervy, ale i vápníku a kyseliny listové. Přesně tyto živiny jsou po kondici chrupu naprosto zásadní!

Kvalitní bílý jogurt nesmí chybět

Bílý jogurt je bohatou zásobárnou probiotik, tedy užitečných a „hodných" bakterií, které mají řadu pozitivních účinků pro tělo i ústa. Kromě toho, že zajišťují bezproblémový chod trávení, posilují zubní sklovinu, osvěžují dech a zabraňují tvorbě kazů.

I jablka jsou sázkou na jistotu

Konzumace jablek je přínosná pro správné fungování nervového systému, zatímco působí proti únavě a příznivě ovlivňuje mozkové funkce. Tyto šťavnaté přírodní dary fungují i jako čisticí prostředek, neboť se mohou pochlubit detoxikačními schopnostmi. A co víc, obsažená kyselina jablečná napomáhá produkci alkalických slin, čímž předchází ukládání plaku.

Kokosový olej svede divy nejen v kuchyni

Kokosový olej má antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, takže může zabojovat proti většině infekcí, které jsou častými strůjci ustupujících dásní. Co vy na tuhle exotickou prevenci? Vložte si olej do úst a pár minut ho tam „převalujte“, podobně, jako by šlo o ústní vodu. On na sebe naváže všechny škodliviny, kterých se po jeho vyplivnutí efektivně zbavíte. Čím častěji budete tuto proceduru opakovat, tím pochopitelně lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat