Běžné návyky přinášející každodenní stres

Právě jste dojedli marcipánový dortík, bez něhož by vám káva snad ani nechutnala? Pak se nedivte, že to s vaší náladou není žádná sláva. A jak s tím vším souvisí pyžamo a špatná rozhodnutí?

V dnešní době je zatraceně těžké žít v naprosté pohodě a duševní harmonii. Stres číhá v práci, schovává se v kolonkách bankovních účtů a útočí v dopravních kolonách. Běžně ho zažíváme ve frontě obchodu, přeplněné tělocvičně i před zrcadlem, když hodnotíme své křivky. O tom, že způsobuje dilema, jak nejlépe vyvážit profesní a soukromý život, raději ani nemluvit. Ano, příčiny, které nervovým systémem doslova otřásají, jsou takřka všude. Dokonce i v těchto běžných návycích!

Pití kávy. Škodí, nebo pomáhá?

Zřejmě není třeba zastírat, že káva je vysoce návyková záležitost. Možná právě proto její doporučenou denní dávku, což jsou čtyři šálky, mnozí tak často překračují. A to je problém. Již několik nezávislých studií poukázalo na souvislost mezi nadmírou kofeinu a zvýšeným výskytem úzkostí i nervozity. Černé zlato navíc působí jako diuretikum, takže kdo ho nezapíjí dostatečným množstvím vody, ten riskuje dehydrataci a na ni navazující bolesti hlavy. Ani tohle optimismu moc nepřidá…

Hořká stránka sladkostí

Čokoláda, sušenky, pytlík bonbonů nebo třeba kobliha. Že v náročných situacích takový doping vyhledáváte vždycky? Tím si náladu nejenže příliš nevylepšíte, spíš vás to hodí do ještě většího neklidu. Sladkosti zásobí vaše tělo cukrem, ovšem když pak jeho hladina v krvi poklesne, dostavuje se únava i prudké emoční výkyvy.

Ach, ten nepostradatelný spánek

A teď ruku na srdce, kolik hodin denně trávíte v pyžamu? Zamyslete se nad tím. Pokud spíte málo a ke všemu nekvalitně, žádný div, že se vás stres drží jako klíště. Optimální posilující a hlavně regenerační odpočinek je pro psychickou rovnováhu naprosto zásadní, přičemž jeho absence nahrává poruchám soustředění, zapomnětlivosti a podrážděnosti. Spánková deprivace podle vědců navíc podstatně zvyšuje i riziko špatných rozhodnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat