Netušené léčebné schopnosti medu

Opravdu je med dobrý jenom při viróze a chřipce? Co vás nemá. Urychluje hojení ran a ulevuje při psoriáze. Také zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť!

V hitparádě nejpoužívanějších přírodních sladidel zaujímá med přední příčky. Také máte doma sklenici? Možná tuto lepkavou hmotu používáte jen při pečení nebo jako čajovou přísadu v případě nachlazení. Je pravda, že med díky protizánětlivému působení i vyššímu podílu antioxidantů skutečně zkracuje dobu rekonvalescence, nicméně pomůže i v jiných situacích. Co všechno s ním můžete léčit?

Drobné rány a popáleniny

Menší řezné rány, lehké popáleniny i odřeniny jsou běžnou součástí života. A právě proto je dobré mít k dispozici zmíněné ochucovadlo. Funguje totiž jako přírodní antiseptikum, zatímco sterilizuje, tlumí bolesti, stimuluje růst tkání a urychluje hojení. Také brání rozvoji infekcí, což je velké plus. Jakmile tedy přijdete k nějakému poranění, neváhejte si ho v rámci první pomoci namazat nejstarším sladidlem v dějinách lidstva.

Psoriáza

Za tímto pojmem se skrývá neinfekční onemocnění postihující především kůži, ale kromě pokožky může zasáhnout i nehty a klouby. Příčinou psoriázy bývá dědičnost, špatná imunita, vliv vnějšího prostředí nebo chronický zánět. I na tuhle svízel ale platí medový zásah, jak se uvádí v závěrech studie, které publikoval odborný magazín Journal of the Royal Society of Medicine.

Špatná paměť

Poslední dobou jste začali zapomínat a nejste si schopní vybavit důležité informace? Med vám pomůže tento problém vyřešit, neboť zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť. Prokázal to výzkum z roku 2011, během něhož byl jedné skupině žen v menoupauze podáván včelí produkt, zatímco druhá podstoupila hormonální terapii. Vědci tento pozoruhodný jev přisuzují obsaženým polyfenolům.

Poruchové trávení

Ať už vás sužuje nadýmání, pálení žáhy nebo průjem, jmenovaná potravina zajistí rychlou úlevu. A to bez legrace. Přispívá k odstranění toxinů, přičemž příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a navozuje bakteriální rovnováhu. Tím podporuje funkce trávicí soustavy, takže vás rychle postaví na nohy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat