Jablka obsahují nejvíce mikroplastů

Vědci z USA prokázali, že mikro a nanoplasty pronikají kořeny do rostlin. A putují cévními svazky do všech pletiv, takže jsou přítomny nejen v kořenech, ale také ve stoncích, listech, květech a plodech. Sicilští vědci proto šli na trh v Katánii a nakoupili ovoce a zeleninu. Nano a mikročástice plastů byly ve všech plodinách. Nejvíce v jablkách. Před nano a mikroplasty se přitom nelze chránit. Jsou v půdě i vodě celé planety. I v oblastech vzdálených od civilizace. Takže ani bio pěstitelné nemohou tvrdit, že jejich plodiny je neobsahují. Nejmenší částice plastů se šíří atmosférou, na zem je také strhává srážková voda a sníh.

Autoři z Katánie učinili nákup plodin tak, aby zahrnoval různé části rostliny, různé oblasti pěstování a různé producenty. Zeleninu a ovoce rozmixovali, směs odvodnili a sušinu podrobili analýze elektronovým mikroskopem. Mixováním došlo k homogenizaci, takže bylo možné počet částic ve vzorku přepočíst na hmotnost či kus dané plodiny.

Nejhůře na tom byla jablka. Obsahovala v průměru 195 500 částic plastů v jednom plodu.

„Podle výsledků, které jsme získali, je teď naprosto nezbytné provést toxikologické a epidemiologické studie, které zhodnotí možné účinky mikroplastů na lidské zdraví,“ uvedli autoři z Katánie, kteří spolupracovali s kolegy z Tuniska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat