Podezřele častá únava může mít skryté důvody

Co když trpíte anémií, poruchou štítné žlázy nebo celiakií? Že to není možné? Jste-li podezřele často unavení, vyloučit se to nedá…

Zase se cítíte úplně bez energie a lijete do sebe jednu kávu za druhou? Možná jste se jen v noci špatně vyspali. Třeba vás o elán připravuje pracovní stres a množství úkolů, které musíte řešit i za své kolegy, kteří si právě užívají dovolenou. Anebo je příčina úplně v něčem jiném. Že by se skrývala v následujícíh?

Anémie jako jeden z viníků

Anémie je jedním z nejčastějších důvodů únavy, a to obzvláště u žen, zní z úst odborníků. Je to kvůli nedostatku železa a omezenému počtu červených krvinek, což zhoršuje transport kyslíku. Výsledkem je pak nejen pocit slabosti, ale i další nepříjemnosti, kupříkladu bledost sliznic, poruchy soustředění nebo hučení v uších.

Porucha štítné žlázy 

Štítná žláza „pobývá“ na krku těsně pod Adamovým jablkem, jinak řečeno ohryzkem. Pokud je v pořádku, obvykle ji nemůžete cítit. Když má však nějaké trable, začíná „bobtnat“. Zpravidla to znamená, že funguje málo, nebo naopak až moc. A obojí je špatně.

„Občasná malátnost je zcela normální jev. Jestli se ale cítíte opotřebovaní převážnou většinu týdne, a k tomu registrujete ještě zvýšení tělesné hmotnosti, kolísání chuti k jídlu či změny v pohybech střev, může to být vizitka narušené aktivity štítné žlázy,“ vysvětluje americká lékařka Alyssa Dweck s tím, že konzultace se specialistou je opravdu žádoucí.

Celiakie se projevuje všelijak

Hodně zjednodušeně by se dalo říct, že celiakie je stav, kdy imunitní systém nepřiměřeně reaguje na lepek. A co je nejhorší, mnoho lidí vůbec netuší, že takovou nemoc má. Které příznaky platí za jasné signály? Kromě zoufalého nedostatku energie na celiakii ukazuje ještě zvracení, nadýmání, úbytek na váze, neplodnost nebo neschopnost donosit plod, kožní vyrážky, afty i dentální potíže. Našli jste se v těchto řádcích? Pak na nic nečekejte a pořádejte svého lékaře o krevní test, jehož výsledky možná zahájí vaši bezlepkovou dietu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat