Zůstaňte aktivní i s bolavými klouby

Zůstat aktivní je pro naše zdraví velmi podstatné, ale pokud máte problémy s klouby, musíte zvolit fyzické aktivity, které prospívají vašemu tělu, aniž by vám způsobovaly bolest nebo jste riskovali zranění. Které sportovní aktivity jsou ideální pro lidi s kloubními problémy?

Bolest? Cvičte právě proto!

Jakákoli fyzická aktivita propívá našemu tělu. Posiluje naše srdce, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak atd. Ale v případě, že máte bolesti kloubů, je pravidelné cvičení o to důležitější. Lékařské studie jasně dokazují, že pravidelný pohyb může skutečně snížit vaše bolesti. Cvičení stimuluje tvorbu maziva ve vašich kloubech, snižuje jejich ztuhlost a také posiluje okolní svaly, které pomáhají kloubům v jejich opoře.

Kardio

Aerobní cvičení neboli kardio je jakékoli kondiční cvičení, které zvýší vaši srdeční frekvenci nad její normální klidovou frekvenci. Vyhledávejte však taková cvičení, u kterých se vyhnete přílišným otřesům nebo nadměrnému ohýbání kloubů. Tedy před běháním po silnici dejte raději přednost chůzi nebo eliptickému rotopedu.

Do plavek či kimona

Ideálním sportem pro osoby s kloubními potížemi je plavání. Klouby nezatěžuje a je vhodné zejména pro osoby obézní, které se cvičením teprve začínají. Skvělou volbou je také jóga nebo tai-či, které posílí naše svaly a přitom jsou šetrné k našim kloubům.

Venkovní nebo sportovní kardio pro bolesti kloubů

S úpravami, které odpovídají vaší úrovni schopností a fyzické kondici, mohou být následující aktivity vhodné, pokud máte bolesti kloubů.

Sportujte venku

Dalšími sportovními aktivitami, které nezatěžují naše klouby, jsou bruslení, jízda na kole nebo třeba paddleboarding. Zejména u poslední zmíněné aktivity dochází i k zapojení hlubokých břišních svalů a svalů pánevního dna, takže jde o vskutku velmi prospěšný sport. Je však spíše posilující a ve snaze zredukovat váhu byste k němu měli připojit ještě nějaké kardio cvičení.

Důležitá je pravidelnost

Pro snížení bolestivosti kloubů je třeba cvičit pravidelně. Pro začátek stačí trénink dvakrát týdně, postupně můžete přidávat na intenzitě i frekvenci tréninků. Nikdy však nesmíte jít přes bolest. Pokud se potíže zhoršují, snižte intenzitu cvičení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat