Prostá maličkost vyvolávající pocit štěstí

Nápady si vzaly dovolenou, stejně jako vaše energie. Máte problémy při vstávání a během dne pociťujete neskutečnou únavu. Co se děje? Dohnala vás zvýšená tvorba hormonu melatoninu, takže zůstáváte v útlumu. Výkonnost se však dá podpořit, přirozeně efektivně a s radostí. Stačí si dát sluchátka do uší!

Prostě nemůžete přijít na to, jak dokončit svůj projekt, nemáte pro něj název a celkově vás obtěžuje všechno to přemýšlení i běžné denní úkony. K viníkům patří kratší dny a méně světla. Potřebujete se nějak nakopnout? Není problém, do uší si dejte sluchátka nebo zvyšte hlasitost na svém mobilním telefonu. A to je vlastně všechno.

Práce, kterou udělá někdo jiný

Poslech oblíbené hudby podle vědců snižuje úzkost. Klesají hladiny stresového hormonu kortizolu podobně jako u uvolňující masáže, souběžně s tím mozek uvolňuje dopamin, tedy stejný neurotransmiter, díky kterému pociťujete štěstí při konzumaci čokolády nebo během sexu. Vybrané tóny zároveň zahánějí únavu a vytváří ideální podmínky pro pocit spokojenosti.

Pochopitelně, že záleží na osobním vkusu, nicméně někdy by člověk možná měl udělat výjimku. Podle vědců z Northumbrijské univerzity ve Velké Británii mohou povznášející koncerty od Vivaldiho (konkrétně Čtvero ročních dob) zvýšit duševní bdělost.

Dřív rychleji a s nápadem

Výzkumníci z Marylandu zase zjistili, že poslech hudby, která je vám blízká, zvyšuje průtok krve a zlepšuje kardiovaskulárního zdraví. A aby toho nebylo málo, tak díky líbivým songům svoji práci dokončíte mnohem rychleji, zvlášť když si hudbu pustíte při monotónní, stále se opakující činnosti, jako je kontrola e-mailů, balení zboží, žehlení, vaření, pečení či cokoli jiného. Ovšem tím to nekončí. Nejen, že skončíte dřív, ale zároveň nastartujete i svoji kreativitu!

Zázračný léčitel

Podle vědců z Nizozemska a Austrálie lidé přicházejí s nápaditými řešeními, když poslouchají radostné a pozitivní písničky. Podle nich taková hudba zlepšuje flexibilitu mozku, tak proč toho nevyužít? Akorát pozor, hudba by neměla hrát příliš hlasitě, neboť může poškodit sluch a vést až k hluchotě. Je-li „tak akorát“, dokonce i léčí.

Metaanalýza 400 studií potvrdila, že poslech hudby podporuje tělní produkci protilátek (zvaných imunoglobulin A), které napadají viry a bakterie. Tak si honem běžte něco pustit, podpoříte svoji psychickou i fyzickou obranyschopnost a zároveň se přestanete soustředit na bolest.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat