Vyneste odpadky ze své hlavy

Tím, že věnujete příliš mnoho pozornosti sobě a svým starostem, vám vůbec neprospívá. Naše hlava potřebuje odpočívat mnohem víc, než si myslíte. Ale naštěstí existují chytré rady, jak zvládnout vyčistit si hlavu rychle.

Přemýšlíte o různých věcech tak dlouho, až se vám může hlava rozskočit? Neprospíváte tím ani sobě, ani své hlavě a ve většině případů stejně nic nevymyslíte. Chtělo by to spíše dopřát si pauzu – pak se objeví řešení mnohdy samo. Jak dokázat „vypnout“?

Imitujte ostatní

Najděte si nějakou emoci – třeba radost, hněv nebo rozrušení, a k ní si zvolte určitou osobu. A teď zkuste tuto osobu bez zábran imitovat ve zvolené emoci. Nejde vůbec o herecký talent, ale o odpoutání myšlenek, které napodobování dokáže velmi dobře.

Řekněte dost

Jakmile se začne kolotoč myšlenek točit stále rychleji, zvolejte si v duchu nebo klidně i nahlas a energicky: „Stop!“ A pak pokračujte v činnosti dál, jako by se nic nedělo.

Starosti zamkněte

Poznamenejte si myšlenku, které byste se chtěli zbavit. Lístek dejte do obálky a tu dejte do skříně nebo do šuplíku. Tam se té myšlence bude ležet mnohem lépe než ve vaší hlavě.

Zosobněte si svůj vnitřní hlas

Dejte svému vnitřnímu hlasu sarkastickou přezdívku. Tenhle malý trik vám pomůže poznat, že některé starosti ve skutečnosti nejsou vůbec tak velké.

Nastavte si malé rituály

Oběhnout si kolečko kolem domu, napustit si teplou vanu, zajít si na dobrou kávu – nastavte si drobné rituály, jak zastavit myšlenkový kolotoč. A podle potřeby je opakujte klidně každý den, tak nebude mít vaše podvědomí šanci.

Zostřete smysly

Znáte to – studená sprcha uvolňuje hlavu. Ale nemusíte se kvůli tomu každou hodinu svlékat a zase oblékat. Jednoduše stačí ponořit do vody ruce nebo lehce opláchnout nebo postříkat obličej. Na rychlé mentální ochlazení ostatně velmi dobře funguje i hlasitá hudba, chuťový zážitek nebo dotýkání se různých povrchů.

Rozjeďte to

Buďte častěji spontánní, aniž byste o tom dlouze přemýšleli. Prostě vyberte to první, co vás napadne a rozjeďte to – alespoň na 5 minut a bez výmluv!

Vyzkoušejte všechno

Když něco neumíte, ani to nevyzkoušíte? Tak na to zapomeňte! Že něco umíte nebo neumíte, zjistíte teprve tehdy, až když to vyzkoušíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat