S očkováním proti COVIDU restrikce neskončí

Dobrá zpráva je, že se mílovými kroky blížíme k bodu, kdy vědci přijdou s novým očkováním proti koronaviru. V cílové rovince je hned několik favoritů, přičemž nejblíž k vítězství zkrotit obávaný COVID-19 má zřejmě americký farmaceutický koncern Pfizer, v těsném závěsu s německým Biontechem (ačkoli v Rusku se údajně očkuje už dlouho). Podle prohlášení je dosud potvrzená více než 90% účinnost očkování, které by mělo ochránit obyvatele západního světa. Jaké očkování bude? A co nastane PO „době koronavirové“?

Podle Biontechu se očkování skládá ze dvou injekcí, které budou podávány s odstupem tří týdnů. Účinek očkování nabývá týden po druhé dávce, chráněni budete tedy až po 4 týdnech od prvního očkování, pak ale na více než 90 procent.

Jak funguje očkování?

Vakcína Biontechu je založena na zcela novém mechanismu – obsahuje genetické informace původce, ze kterých si tělo vytvoří takzvaný virový protein, pomocí kterého virus napadá buňky. Cílem vakcíny tak je přimět tělo k vytvoření antigenu proti této bílkovině.

Jak spolehlivé je?

90procentní ochrana je už v zásadě docela dost, mnoho dosavadních studií a výzkumů uvádělo zatím pouze 50procentní úspěšnost. Navíc i již používaná vakcína proti chřipce nemá ani zdaleka tak vysokou účinnost. Pokud se tedy tato hodnota potvrdí, půjde o naprostý převrat – především také proto, že mechanismus vakcíny je úplně nový a dodnes nepoužitý.

Zázrak zatím nečekejte

Zatím není možné přesně určit, zda a eventuálně jaké bude mít vakcína vedlejší účinky s ohledem na příliš krátkou dobu pozorování. Nejasné zatím také zůstává, zda očkování bude fungovat stejně u různých skupin populace – tedy například u rizikových osob a starších lidí. Pravděpodobné je, že senioři budou potřebovat kvůli slabšímu imunitnímu systému větší množství látky. Není ani možné přesně říci, zda očkovací látka chrání i před těžkým průběhem onemocnění COVID-19. A prověřená není ani délka obranyschopnosti imunitního systému, současné výzkumy hovoří o jednoletém účinku.

A pak?

S očkováním se určitě život nevrátí do starých kolejí ze dne na den. Tak obrovské množství vakcín, které bude nutné vyrobit, nebude možné pokrýt okamžitě, proto se odhaduje, že ke kolektivní imunitě dojde po zhruba roce od začátku očkování. A tak navzdory všem nadějím bude i rok 2021 ještě rokem plným omezení, roušek a dodržováním bezpečných vzdáleností.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat