Aktivní senioři méně často trpí výpadky paměti

Užívat „prášky na hlavu“? Tím nejlepším medikamentem je cvičení v mírném tempu dvakrát týdně! Tahle efektivní léčivá kúra totiž prospívá srdci, upevňuje paměť a pomáhá předcházet duševním chorobám, jejichž riziko s věkem narůstá.

Přirozený proces stárnutí s sebou nese mnoho změn. Pokožka ztrácí svou elasticitu, protože postupně přestává tvořit kolagen. Omezená pružnost postihuje také klouby a svaly, kvůli čemuž se opakovaně ozývají bolesti pohybového aparátu. Zhoršují se také kognitivní schopnosti a narůstá riziko neurologických onemocnění, jako jsou například Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Vážně se s tím nedá nic dělat? Řekněme si upřímně, že nikdo z nás nemládne. Přesto však své vzpomínky ochránit můžeme!

Ve zdravém těle zdravý duch

„Již mnohokrát se prokázalo, že pravidelná fyzická aktivita má velký přínos pro celý kardiovaskulární systém. Nyní však můžeme říct, že cvičení také přispívá k upevňování paměti a celkově zlepšuje duševní kondici stárnoucí populace. Jedinci, kteří se mu věnují alespoň dvakrát týdně, méně často trpí zapomnětlivostí. Také nemívají potíže s myšlením, úsudkem a orientací v prostoru. Cokoli je totiž dobré pro srdce, to je dobré i pro hlavu,“ vysvětluje americký neurolog Ronald Petersen. Tento uznávaný specialista rovněž připouští, že poměrně vysoké procento lidí, kteří se potýkají s mírnými kognitivními poruchami, bývá už mezi šedesátníky. A to je bohužel vcelku alarmující situace…

Jak to funguje?

Možná se ptáte, v čem tkví celé to tajemství. Proč má i obyčejná pomalá chůze, plavání nebo běh v tom nejmírnějším tempu tak blahodárné účinky, které se ve vědecké sféře srovnávají s farmaceutickými medikamenty? Vysvětlení, které experti poskytují, je jednoduché. Bez ohledu na konkrétní „disciplínu“ aerobní činnosti zvyšují srdeční frekvenci, což umožňuje mozku lepší prokrvení. Příznivých změn se ale dočká i celkový metabolismus glukózy, což významně omezuje pravděpodobnost ztráty paměti i zmíněné Alzheimerovy choroby.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat