Jízda na kole snižuje o polovinu riziko předčasného úmrtí

Jak dlouho a často jezdit na kole, abyste se dožili delšího věku? Nejvyšší šance si pojistíte tím, když se na něm každý den dopravíte do práce. Ovšem nebojte, i jedna hodinová projížďka týdně hodně pomůže!

Cyklistika je prý hned po běhu a rybaření třetí nejoblíbenější venkovní aktivitou. Její „vedlejší účinky“ vyzdvihují i experti ze Světové zdravotnické organizace, kteří ji v dubnu loňského roku označili za nejlepší ekologický cestovní prostředek i prospěšnou každodenní činnost. Zřejmě právě tohle přispělo k tomu, že jen ve Spojených státech ji začalo provozovat o 40 procent více lidí než v předchozích letech. Tamní statistiky rovněž ukazují, že si cyklistiku si oblíbily hlavně ženy, a to v i šesté životní dekádě. Že by se snad chtěly dožít delšího věku? Dost možná se jim to i podaří!

Když se nevýhoda mění ve výhodu

„Asi za to může pandemie, ale jízda na kole je teď na neuvěřitelném vzestupu. Poskytuje těm, které procházky po okolí bydliště trochu nudí, alespoň trochu svobody. Z pohledu fyzioterapeuta to jen chválím, neboť je to báječné kardio cvičení, což svým klientům zdůrazňuji neustále. Navíc přispívá k lepší lubrikaci kloubů. Je k nim také o něco šetrnější než třeba běhání,“ vysvětluje kanadská specialistka na poruchy pohybového aparátu Julia Aimers, která je zároveň trenérkou triatlonistů. Ta také upozorňuje na to, že této aktivitě se mohou věnovat i jedinci s nadváhou, tudíž je přístupná pro všechny. A co je na ní to vůbec to nejzajímavější? Teď se něčeho podržte!

Tajemství dlouhověkosti má dvě šlapky

Britská studie z roku 2017, která dlouhodobě monitorovala 260 tisíc cyklistů, prokázala, že ti, kteří na kole dojíždějí každý den do zaměstnání, vykazují snížené riziko předčasného úmrtí o celých 40 procent. Jiný výzkum, jehož závěry zveřejnil magazín American Journal of Preventive Medicine, si zase spojil jedinou hodinovou jízdu týdně s vyšší nadějí na dlouhověkost, a to o 20 procent. Jeho prostřednictvím se také zjistilo, že příznivci cyklistiky mnohem méně propadají depresím a stresu, přičemž mívají silnější imunitu. Sluší se poznamenat, že zmíněný sport předchází i bolestem zad, omezuje pravděpodobnost diabetu a přispívá k normalizaci tlaku. Co myslíte, není čas na oprášení kola?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat