Správný výběr cyklistické helmy je zásadní

Helma na kolo patří mezi nejvíce doporučované ochranné prostředky, hodně sportovců ji ale vůbec nevlastní. Jste jedním z nich i vy? A víte, jaký náraz čeká vaši hlavu, pokud se nevyhnete kolizi?

Cyklistika je jako volnočasová aktivita i způsob dopravy velice populární. Její příznivci ale často podceňují vlastní bezpečnost. Z jistého dopravního průzkumu vyplynulo, že ochrannou helmu vůbec nepoužívá přibližně 56 procent obyvatel Česka. Poněkud alarmující je i skutečnost, že to stejné může říct bezmála 15 procent dětí, pro které je povinná. Hazard je to ale doslova obrovský.

Risk, který se nevyplácí

Pro někoho je zmíněná pomůcka příliš drahá, pro jiného zase nepohodlná. Nad oběma „výmluvami“, proč ji nenosit, však experti nevěřícně kroutí hlavou. Koneckonců, vždyť právě oni upozorňují na to, že při pádu z kola v rychlosti 15 kilometrů za hodinu narazí hlava na vozovku stejnou silou, jako by na ni člověk spadl z výšky dvou metrů. Následky tak samozřejmě mohou být fatální nebo dokonce smrtelné. Jak a podle čeho se taková helma vůbec vybírá? Důležitá jsou hlavně tato kritéria!

Co disciplína, to jiné náčiní

„I když existují i helmy univerzální, osobně vždy doporučuji držet se sportu, pro který byla navržena. Ta, co je určena třeba pro skateboard, nemusí na kole poskytovat tak spolehlivou ochranu. Je mnoho faktorů, které se musí zohlednit, například cestovní rychlost nebo způsob, jakým lidé při kolizi padají,“ vysvětluje Claire McFarlane, což je manažerka americké cyklistické organizace The Bad Girls * Bike Club, která pořádá workshopy a skupinové jízdy pro ženy.

Bez certifikace se to neobejde

Klíčovým vodítkem při nákupu je i certifikace. Helmy prodávané u nás musejí splňovat normu ČSN EN 1078, setkat se můžete i se zahraničními atesty CPSC, SNELL B90A, CE nebo AS/NZS. Pokud však žádný takový údaj nenajdete, raději se porozhlédněte po jiném modelu. Neměli byste totiž jistotu, že vám v krizovém okamžiku skutečně pomůže.

Pravidlo dvou prstů

Uvedený ochranný prvek hlavy by měl samozřejmě dokonale „sedět“, jinak se jeví jako zbytečný. Zpravidla to vypadá tak, že se do prostoru mezi přilbou a obočím vejdou dva prsty. Pásky kolem uší by pak měly tvořit pomyslné písmeno V. Řemínek, která se zapíná pod bradou, nesmí být příliš těsný ani volný. I když ale zůstane rozepnutý a vy se předkloníte, helma musí zůstat na místě, myslí si výše jmenovaná cyklistka Claire McFarlane.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat