Milované i nenáviděné žabky nohám ubližují

Vymknutý kotník nebo natržená šlacha? I v tom mohou mít „prsty“ žabky. Ovšem doženou vás na operaci také z jiných důvodů!

Jakmile se venku oteplí, bývají žabky k vidění téměř na každém kroku. Dost možná je máte právě teď na sobě i vy! Věřili byste tomu, že tyto boty znázorňují jeskynní malby staré i 15 tisíc let? Je až s podivem, že se lidově nazývané vietnamky za svou dlouhou historii typově změnily jen velmi málo. Zatímco v dobách dávno minulých si je Egypťané složitě vytvářeli z písku, rozmělněné papyrové kaše a surové kůže, dnes je jejich masivní výroba samozřejmě podstatně jednodušší. My pak jen přijdeme do obchodu, vybereme si konkrétní barvu a s pocitem dobrého nákupu blaženě odcházíme. Mají z toho ale radost i naše nohy? Tak to se zase říci nedá…

Lidé je milují, lékaři nenávidí

„Plastové žabky jsou vyhledávané pro snadné nazouvání i pohodlnost, tím však výhody končí. Neposkytují chodidlové klenbě prakticky žádnou oporu. To znamená, že nohy v nich nezůstávají v rovině, ale vytáčí se do nepřirozené polohy, proto hrozí vymknutí kotníku,“ varuje americká docentka podiatrické medicíny Eunice Ramsey-Parker.

Pozor, šlachy v ohrožení!

I když budete mimořádně opatrní a nohu si „nevykroutíte“, jak je popsáno výše, i tak vám plážové boty asi nehezky zatopí. „Častá chůze na nestabilních podrážkách vede k zánětu povázky neboli plantární fasticiditě. Plantární fascie je šlacha, která spojuje patu s prsty, čímž podporuje svaly a klenbu chodidla. V nevhodné obuvi se nadměrně napíná a může se i přetrhnout, což způsobuje velké bolesti. V některých případech se léčba neobejde bez chirurgického zákroku,“ vysvětluje výše jmenovaná lékařka. Jako by toho nebylo málo, jsou tu i další rizika.

Nebezpečí, které není radno podceňovat

Levné žabky se poměrně rychle opotřebí. Tím pádem mizí i ochrana před nástrahami, jako jsou střepy, kamínky a další ostré předměty. „S cizím tělesem do nohy proniknou i gumové částečky bot, což samo o sobě pro organismus není dobré. Za svou praxi už jsem viděla spoustu takových rentgenů a provedla kvůli tomu mnoho operací. V těchto případech je totiž chirurgie jediným řešením,“ uzavírá podiatrička Eunice Ramsey-Parker.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat