Reakce vašeho těla na použití laku na nehty

Právě jste si s pocitem dobře odvedené práce dokončila manikúru? Vy se možná radujete, tělo to stejné určitě říct nemůže. Bojuje totiž s látkami, které zvyšují riziko rakoviny, hormonální nerovnováhy a neplodnosti!

Matné, lesklé, se třpytkami i barvy měnící. Laky na nehty se používají po celém světě, a to každý den. Ostatně, která žena by nechtěla mít pěstěné a upravené ruce? Ovšem jsou věci, na které se v souvislosti s těmito malými lahvičkami vůbec nemyslí – zdravotní následky.

Pro krásu se musí trpět? To není jen klišé

Stejně jako kůže, tak i nehty absorbují látky, které na ně nanášíme. A to samozřejmě všechny, těch toxických nevyjímaje. Zda jsou přítomné i v  lacích na nehty? Bohužel ano. Třeba americká studie uskutečněná Dukeovou univerzitou ve spolupráci s organizací na ochranu veřejného zdraví Environmental Working Group naznačuje, že s každým lakováním si do těla pustíme chemikálie, které narušují produkci hormonů i endokrinní systém.

Hrozba přímo v kosmetickém kufříku

„Je nesmírně znepokojující, že běžně prodávané laky dostupné pro ženy i dospívající dívky obsahují endokrinní disruptory. Ještě horší je skutečnost, že jejich organismy tyto složky absorbují relativně brzy, většinou deset hodin po aplikaci. Konkrétně se jedná třeba o trifenylfosfát a jeho metabolit difenylfosfát,“ upozorňuje vědecká výzkumnice a spoluautorka studie Johanna Congleton s tím, že uvedené přísady má podle databáze EWG Skin Deep ve svém složení zhruba 1 500 produktů nejrůznějších značek. Kromě uvedených fosfátů bychom se ale měli bát i jiných kontroverzních škodlivin.

Libo další chemii?

Podle názoru jmenované vědkyně se v lacích ukývá také nitrocelulóza způsobující orgánovou toxicitu. Nebo parabeny, s nimiž se spojuje rakovina prsu. Prý v nich nechybí ani kafr, kvůli kterému hrozí dýchací potíže, bolesti hlavy a nevolnost. Johanna Congleton hovoří i o toulenu a formaldehydu, což jsou „ingredience“ poškozující nervové vjemy, imunitní systém a schopnost reprodukce.

Všem těmto rizikům je podle ní vystaven každý, kdo si s pomocí aplikačního štětečku nehty „namaluje“, neboť jakmile nátěr zaschne, začnou jeho karcinogenní složky doslova prosakovat do systému. Naštěstí jsou dnes organické a veganské prostředky k manikúře běžnou záležitostí. Sice bývají poněkud dražší, za to šetrnější a bezpečné!

Zdroje: livelovefruit.com, ewg.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat