Kompresní ponožky pomáhají k lepšímu výkonu

Stojí pár korun až stokorun, obvykle mají veselé barvy a hravý design, ale najdou se i elegantní kousky, a nohy je milují. Přesto někteří zvažují, zda vůbec kompresní punčochy nebo ponožky potřebují. K čemu jsou vlastně dobré?

Je pravděpodobné, že už jste se setkali s kompresními ponožkami nebo punčochami v různých délkách, speciálně vyrobenými zdravotnickými prostředky, které jemně stlačují nohy. Proč? Komprese znamená tlak a tyhle praktické vychytávky jsou určené k lepšímu prokrvení dolních končetin.

Kdy investovat?

Existuje přitom spousta studií a důkazů, že kompresní ponožky skutečně fungují, zejména u lidí, kteří mají potíže se žilní nedostatečností.  Celé to funguje tak, že tyhle speciální „fusekle“ zvyšují tlak v tkáních pod kůží, snižují nadměrný únik tekutiny z kapilár a pomáhají lymfatickým cévám. Ve výsledku se jedinec, který je nosí, dočká sníženého rizika a prevence otoků. To, že by je měli upřednostňovat jen sportovci, je ovšem mýtus.

Důvodem pro jejich pořízení v souvislosti s podporou průtoku krve je totiž i dlouhé sezení, například při letu letadlem, ale i v rámci sedavého zaměstnání. Při menším pohybu a slabším krevním oběhu dochází k většímu hromadění a zadržování krve v nohou, což může zvýšit pravděpodobnost vzniku sraženin. Za pocit těžkých nohou ale může i příliš zdlouhavé stání.

Dál, víc, rychleji i efektivněji

Co se ale týče zrovna sportovců, těm, kdo okolo vás běhají v pestrobarevných ponožkách s konkrétním účelem, jedině zatleskejte. Jistá australská studie potvrdila, že kompresní kousky pomáhají fyzicky aktivním osobám podávat lepší výkony a zároveň urychlují regeneraci. Zmínit se musí i používané materiály. Obecně platí, že kompresní ponožky a podkolenky bývají silnější a tím i odolnější vůči opotřebení. Chrání pokožku, zamezují puchýřům a oděrkám a udržují nohy v teple a suchu. I to je motiv pro jejich nákup. Máte si je taky obstarat?

Na tyhle věci si dejte pozor

Pokud jste zdraví a lékař u vás neobjevil závažné snížení srdeční funkce nebo onemocnění periferních tepen, které má na svědomí špatný průtok krve mezi nohama a srdcem, je jejich nošení bezpečné. Návštěvu obchodu zvažte, pokud trpíte na těžké, unavené, oteklé a bolavé nohy a kotníky či křečové žíly. Vyzkoušejte, který model vám sedí víc (ten pod nebo nad kolena), a věřte, že ponožky nemusíte nosit od snídaně až po večeři. Dbejte na svoje pohodlí a zároveň jim pomozte, aby pro vás udělaly maximum. Snižte příjem soli (sodíku) a pijte dostatek vody.

Zdroje: health.clevelandclinic.org, webmd.com, thorne.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat