PMS nemusí být pravidlo

Návaly hladu, zvláštní chutě, bolesti v podbřišku, pocity jako na houpačce. Podle čeho poznáte premenstruační syndrom (PMS) a jak se ho zbavit?

Oblíbené džíny vám najednou nesedí, neustále máte chuť na sladké a nálada je bodě mrazu, ačkoli k tomu vlastně není důvod? A jakmile dostanete menstruaci, je všechno pryč jako mávnutím kouzelného proutku a jste zase ve své kůži? Tenhle kolotoč pocitů, které před začátkem periody, zažívá mnoho žen, se nazývá premenstruační syndrom – krátce PMS. Co byste o dnech před vašimi dny měly vědět a jak se změn nálad, záchvatů hladu a dalších příznaků zbavit?

Krátce před nepociťujete žádné nepříjemné příznaky blížící menstruace, žádná bolest podbřišku a nic vás nevyvede z míry? Gratulujeme, protože patříte jen k několika málo ženám v reprodukčním věku, pro které je PMS cizí slovo. Zbytek, tedy 75 procent, trpí premenstruačními obtížemi pravidelně. U čtvrtiny z nich se dokonce problémy vyskytují tak silně a pravidelně, že se stane PMS diagnózou. Pokud jsou totiž potíže tak velké, že ovlivňují všední život, je z lékařského hlediska řeč o premenstruačním dysforickém syndromu (PMDS) – nemoci, kterou je nutné léčit.

Co je PMS

V druhé polovině cyklu, tedy asi dva týdny a několik dní před začátkem menstruace, vás mají hormony v hrsti. Nejen tělesné příznaky jako bolest břicha nebo napnutá ňadra, ale hormonální chaos ovlivňuje i vaši mentalitu. Dobrá zpráva je, že tak rychle, jak se bolesti objeví, většinou také zmizí – s nástupem menstruace.

Příčiny

I přes dlouholeté výzkumy jsou spouštěče PMS ne příliš jasné. Vědci a lékaři se ale shodují v tom, že s hormonálními výkyvy v druhé polovině ženského cyklu souvisí, že s klesající hladinou estrogenu klesá i hladina serotoninu. Změněná hormonální rovnováha zase ovlivňuje nervový systém a ztěžuje mnoha ženám život krátce před menstruačním krvácením.

Od hladu až po deprese

Není úplně jednoduché premenstruační syndrom rozpoznat. Pokud ale trpíte před menstruací nějakým z následujících symptomů, jedná se pravděpodobně o PMS. Z nejčastějších příznaků je to pocit plnosti a nadýmání, zácpa, zadržování vody, nečistoty pleti nebo pupínky, o kilo až dvě vyšší váha, bolesti zad, napnutá bolestivá ňadra, bolest podbřišku, zvracení, bolesti hlavy, změny nálad, poruchy spánku, nechutenství nebo návaly hladu. Mnohem horší jsou ale pro většinu žen psychické změny. Cítí se podrážděné a zároveň smutné, zranitelné, bez naděje, nebo dokonce v depresi. Není divu, že se za takových podmínek může nálada měnit z minuty na minutu. PMS není tedy těžké jen pro ženy samotné, ale i pro kolegy, přátele nebo partnery.

Co dělat proti obtížím

Protože lékařsky nejsou přesně popsány ani příznaky, neexistuje ani žádná „terapie“. Přesto je možné problémy ve dnech před vašimi dny dostat pod kontrolu.

Změňte zvyklosti

Zdravý styl, pokud možno bez stresu má pozitivní vliv na obtíže před menstruací. Ideální je také strava bez cukru, převážně vegetariánská a s hodně nenasycenými mastnými kyselinami. Málo stresu a hodně spánku zajistí také stabilní hormonální rovnováhu.

Hodně pohybu

Sport pomáhá nejen preventivně, ale i při PMS pomůže trochu se proběhnout. Dokonce i při krátké procházce na čerstvém vzduchu vyplavuje tělo hormon serotonin a ten zvedá náladu.

Poslouchejte vlastní tělo

Sice nezmizí špatná nálada hned, jakmile sníte kousek čokolády nebo šťavnatý burger, ale na chvilku ji zvednout může.  A přesně to je důležité. Nebuďte na sebe před menstruací moc přísní – dopřejte si dostatek spánku, vyvarujte se stresu a čas od času vyslyšte potřeby svého těla. Dokud ledničku „vyčistíte“ jen čas od času, nic se neděje.

Zdroj: myself, healthline.com, mayoclinic.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat