Zhubnete, když přestanete počítat kalorie

Vážně musíte počítat každou kalorii, když chcete shodit nadbytečná kila? Vůbec ne! Klíčem ke štíhlým křivkám je něco úplně jiného.

Hubnutí má většina lidí spojené s matematikou, čísly a tabulkami. Také při redukci váhy úzkostlivě zapisujete všechny přijaté kalorie, abyste náhodou nepřesáhli doporučený denní limit? Zbytečné, frustrující a hlavně kontraproduktivní, říkají odborníci!

Zbavte se kalkulačky i předsudků

„Když jíte kvalitní potraviny a váš jídelníček je vyvážený, tělo se o zbytek postará úplně samo,“ myslí si endokrinolog a vědecký výzkumník David Ludwig, který působí na americké Harvardské lékařské fakultě. „Problém s jídlem, kvůli kterému lidé tloustnou, není v tom, že by bylo příliš kalorické. Je to dáno tím, že spouští celou kaskádu reakcí, které podporují ukládání tuků a nutí k přejídání,“ doplňuje odborník. Ten upozorňuje na to, že zpracované sacharidy, jež se nalézají třeba v hranolcích, některých druzích pečiva nebo bílé rýži, se rychle štěpí na cukr a zvyšují hladinu inzulinu.

Kvalitní strava je dietní strava

„Hormon inzulin je pro vaše tukové buňky něco jako doping. Nabádá je, aby zachytávaly kalorie v krvi a ukládaly je jako tuk. Proto lidé mohou cítit hlad i poté, co sní extra velkou porci nekvalitního jídla,“ vysvětluje David Ludwig. Ten se domnívá, že pro úspěšné hubnutí si stačí jen stravu lépe vybírat. A proč se vám ještě vymstí to počítání kalorií?

„Když se člověk snaží rapidně snížit kalorický příjem, organismus se brání hned dvěma způsoby. V první řadě se výrazně zpomalí, čímž najede na takzvaný ekonomický režim. Potom vám podvědomě začne neustále připomínat, že máte hlad. Z kombinace pomalého metabolismu a pocitu prázdného žaludku se stává bitva, kterou prostě nemůžete vyhrát,“ uzavírá jmenovaný expert, který na toto téma napsal i knihu. V ní píše, že pokud se zaměříte na bohaté zdroje vitaminů, minerálů, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů, zhubnete snadněji a rychleji. I bez složitých kalorických počtů!

Zdroj: health.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat