Večerní činnosti, díky kterým se lépe vyspíte

Máte před spaním ve zvyku lustrovat mobil? Pak se nedivte, že ponocujete, od čehož se odvíjí ranní pocit únavy a podrážděnosti. Pokud chcete usnout za šest minut, vsaďte na hudbu nebo knihu!

V dnešní době jsou mobilní telefony naprosto neodmyslitelnou součástí běžného života, s čímž se ztotožňují i statistiky. Z nich jednoznačně vyplývá, že jen mezi českou populací vzrostl za posledních sedm let počet smartphonů o 241 procent. Je to ale dobrá zpráva? Pro výrobce těchto zařízení bezpochyby ano, nicméně ve stínu techniky trpí nejen partnerské vztahy, ale i spánek a tím i celkové zdraví.

Pokrok může být i na obtíž

Vědecké zprávy informující o tom, že delší čas strávený pohledem na displej narušuje spánkové vzorce, se množí raketovou rychlostí. Bohužel ani to moderní generaci „nepřivádí k rozumu“, protože usínat s mobilem patří mezi klasické zvyky. Vaše také?

„Spousta těchto zařízení vyzařuje dost modrého světla, které je obzvláště problematické, protože potlačuje hormon melatonin a oddaluje usínání. Spánková deprivace je spojována se zvýšeným rizikem celé řady zdravotních problémů, od obezity až po mozkovou mrtvici,“ nalévá čistého vína britský odborník na spánkovou vědu Simon Archer, kterého cituje britský zpravodajský server TheGuardian.com. Používat smartphone v čase, kdy se tělo připravuje na noční odpočinek, je tedy špatné a dalo by se říct i nebezpečné. Jak zaměstnat mysl zdravějším způsobem?

Četba. Ta zajistí sladké sny

Terapeutický vliv knihám zkrátka nelze upřít. Už jste slyšeli o tom, že k útlumu stresu, zlepšení nálady a stabilizaci tepové frekvence dochází už po šesti minutách četby? A to bez ohledu na žánr! Poznatky zahraniční studie zveřejněné v magazínu Journal of Gerontology zmiňují i to, že čtenáři, kteří se ve večerních hodinách ocitají v kouzelném světě literatury, se těší z kvalitnějšího spánku, protože se v noci méně budí.

Poslechněte si hudbu

Že zpívané ukolébavky „zabírají“ na děti, to se všeobecně ví. Proč by ale písničky nemohly pomoci dospělým? Američtí odborníci působící v neziskové organizaci National Sleep Foundation na základě vlastního průzkumu došli k závěru, že poslech hudby, zejména té relaxační, může i půlhodinové usínání zkrátit na průměrných šest minut a deset vteřin. A to zní slibně, nemyslíte?

Zdroje: fortune.com, theguardian.com/lifeandstyle/2016/nov/09/want-a-good-nights-sleep-spend-less-time-with-your-phone-say-scientists, healthline.com, sleepfoundation.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat