Vůně některých rostlin zbavuje zánětu i bolesti

S aromaterapií bývají nejvíce spojovány esenciální oleje a speciální difuzéry. Co když si ale půjdete přičichnout do lesa třeba k borovici? Nebo se na vlastní bylinkové zahrádce „nadýcháte“ vůně bazalky nebo oregana? I tak můžete zabojovat proti zánětům. A ještě si snížíte riziko rakoviny!

Pokud jste někdy ucítili aromatický závan šalvěje, máty, bazalky nebo smrku, poznali jste v praxi, jak pracují terpeny. Právě tyto molekuly propůjčují květinám, bylinám i stromům širokou škálu vůní! A ukazuje se, že svými zajímavými schopnostmi hodně ovlivňují nejen vaše čichové buňky, ale i vás samotné. 

Pohoda s každým nádechem

Stejně jako inhalace esenciálních olejů je i vdechování přírodních vůní přímo od rostlinných zdrojů spojováno s emoční harmonickou stabilitou. „Terpeny jsou látky se silným terapeutickým účinkem, proto téměř okamžitě uklidňují psychiku, snižují hladinu stresových hormonů a navozují pocity radosti. Některé také povzbuzují při únavě, podporují koncentraci a zlepšují paměť,“ vysvětluje neurovědec Josh Kaplan z americké Washingtonské univerzity. Tento specialista ale přiznává i další přínosy, které můžete v lese či nad vlastním květináčem „nasát“ plnými doušky.

Zázračná moc přírody

„Již mnohokrát bylo prokázáno, že terpenový beta-karyofylen obsažený třeba v bazalce, černém pepři a oreganu vykazuje protizánětlivé, antioxidační a bolest zmírňující působení. Velice slibné výsledky mívá i při léčbě Alzheimerovy choroby a epilepsii. Na terpeny je bohaté i lesní prostředí, které podle četných studií značně omezuje pravděpodobnost onkologických onemocnění. Čím více času tedy budete trávit poblíž listnatých i jehličnatých dřevin, tím pro vaše zdraví lépe,“ domnívá se jmenovaný odborník. Dočkat se ale můžete i jiných pozitiv.

Účinný prášek, který není vidět

Poznatky studie publikované v magazínu Journal of Toxicological Research naznačují, že zmiňované voňavé molekuly také neutralizují škodlivé volné radikály a tlumí oxidační stres. Zároveň předcházejí poškození tlustého střeva a podporují činnost kardiovaskulárního systému. Tak je čichejte, co to dá!

Zdroje: besthealthmag.ca, unatechequipment.com, https://westerntoday.wwu.edu/features/wwu-s-josh-kaplan-and-his-students-exploring-the-potential-beneficial-impacts-of-cannabis







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat