Naordinujte si dovolenou pro duši

Budu pryč – asi nic nezní lépe než právě tato slova před dovolenou. Vzít si prostě volno a nechat duši létat. Ale co přesně naše duše potřebuje, aby si odpočinula? A jak si ten nabytý odpočinek vzít i do všedního dne?

Nicnedělání, volná hlava i duše – to, po čem tolik toužíme, není v praxi vůbec tak jednoduché. Protože asi málokdo se dokáže uvolnit stiskem knoflíku. Co tedy dělat, abychom na dovolené skutečně dobili baterky?

Bohužel to vypadá, že jsme profíci v tom, jak fungovat automaticky a při tom všem zatínání zubů jsme se naučili také umění „muset“. Ale je tu i dobrá zpráva – můžeme udělat i něco pro to, abychom si zase konečně odpočinuli. Vědci si totiž položili otázku, jak by si lidská duše mohla nejlépe odpočinout. A nemusí to být nutně tři týdny dovolené u moře.

Odložte telefon

Vlastně to není ani novinka ani překvapení, ale přesto je to dobré znovu zmínit. Virtuální přátelé, lajky nebo označení z nás šťastného člověka neudělají. Naopak ti skuteční, reální lidé, to je to, co naše duše potřebuje. Setkání s přáteli nám dává sílu a zbraně proti možnému stresu. Důležitý je i tělesný kontakt a nemyslíme tím ten intimní partnerský. Obejměte se s přáteli na pozdrav, vezměte kamarádku za ruku. Tělesná blízkost vyplaví z těla hormon štěstí oxytocin, což sníží krevní tlak a hladinu stresového hormonu kortizolu. A dokáže dokonce mírnit bolest.

Sportujte a užijte si to

Občas v nás zvítězí ta pohodlnější stránka našeho já, ale všichni dobře víme, jak zdravý sport může být. A právě proto, že poslední dobou spíše sedíme a koukáme na televizi, notebooky nebo telefony. Sport ale není jenom zdravý pro naše tělo, postará se i o dobrou náladu. Po sportu může dokonce dosáhnout stavu podobného jako po požití marihuany.

Poznejte sílu přírody

Prohlídky měst a turistická místa mohou sice na dovolené přitahovat, ale je spousta dobrých důvodů strávit co nejvíce času v přírodě. Podle jednoho švédského experimentu dá procházka v přírodě vaší duši víc než procházka v městském parku. A ještě si snížíte tlak.

Raději kratší výlety než jedna dovolená

Někdy není víc zkrátka víc. Podle jedné studie psycholožky Jessicy de Bloom dosáhnete vrcholu už po týdnu na dovolené. Nemá tedy příliš velký smysl, z čistě technického hlediska, jet na jednu dlouhou dovolenou. Svou duši potěšíte více několika kratšími výlety. A ani z dlouhodobého hlediska na tom nebudete lépe – baterky si dobijete totiž na dlouhé dovolené nebo na kratších výletech na stejně dlouho.

Zdroj: názory autora, https://psychcentral.com/blog/healthiest-ways-to-relax-your-mind-body-and-soul, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat