Alergie na chlorovanou vodu a její projevy

Plavání ve veřejném bazénu se leckomu může vymstít. Taky vás po pár tempech svědí kůže? Nebo snad kýcháte? Možná, že je ten správný čas na výměnu koupaliště, protože tohle vám evidentně nesvědčí. A na vině je chlor!

Plavání ve veřejném bazénu se leckomu může vymstít. Taky vás po pár tempech svědí kůže? Nebo snad kýcháte? Možná, že je ten správný čas na výměnu koupaliště, protože tohle vám evidentně nesvědčí. A na vině je chlor!

Alergie má mnoho podob. Když imunitní systém nadměrně reaguje na látku, na kterou se tělo stalo přecitlivělou, je to skutečně alergie. Při střetu s patogenem můžete počítat s kopřivkou, svěděním, zarudnutím kůže, slzením očí nebo kýcháním. Mnozí lidé se s něčím takovým setkávají po kontaktu se zvířetem, po pobytu v přírodě či po plavání v chlorované vodě. Mohlo by se tak zdát, že jde o alergii právě na chlor, nicméně pravda je jinde.

Problém, který komplikuje nejen letní zábavu

Americká profesní asociace imunologů, specialistů na astma a alergiků American College of Allergy, Asthma & Immunology uvádí, že tato citlivost na chemikálie v bazénu není skutečnou alergií. Podle tamních odborníků chlorové reakce mohou zahrnovat svědění, zarudnutí kůže nebo kopřivku, tedy svědivé hrbolky. Jde však o dráždivou dermatitidu způsobenou čisticími prostředky v upravované vodě.

Citlivost na chlor se přitom může časem zhoršovat, takže zatímco na začátku plavecké sezony vás trápilo jen svědění kůže, na jejím konci klidně už vám válku vyhlásí zhoršené dýchání či zarudlé oči. Co s tím?

Nejdřív kontaktujte lékaře

Kdykoli se u vás objeví příznaky alergie nebo citlivosti, je dobré se o dalším postupu poradit se svým lékařem. Kromě osvěžující sprchy před vstupem do bazénu byste se měli po každém plavání opláchnout. Když chlor reaguje na stopová množství organických látek, jako je moč a pot, které mohou ulpět na vaší pokožce, generuje plynné vedlejší produkty zvané chloraminy. Ty mají tendenci způsobit kašel a v neposlední řadě zhoršují příznaky astmatu. To nepotřebujete.

Přírodní koupaliště jsou dobrou volbou

Ideální je, pokud se vám podaří najít další bazén, v němž provozovatel používá jiný dezinfekční prostředek, jako je brom nebo ozon. Oba snižují množství potřebných chemikálií. Systémy dezinfekce slané vody jsou také dobrou volbou pro osoby s mírnou citlivostí na chlor, osvědčují se i přírodní koupaliště. Jen pozor, pokud vás něco z výše uvedených symptomů trápí, vyhýbejte se stojatým vodám, tedy těm, ve kterých se voda nepohybuje. Bez průtoku se tvoří toxiny, choroboplodné zárodky a znečišťující látky, zvlášť pokud teplota vody stoupá.

Zdroje: usms.org, nhs.uk, https://www.usms.org/fitness-and-training/articles-and-videos/articles/how-can-i-still-swim-if-im-allergic-to-chlorine-or-have-a-chlorine-sensitivity






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat