Triky pro zvýšení potenciálu vašeho mozku

Lepší nápady, soustředění, paměť i představivost. Ohromte okolí svými připomínkami, projekty i řešeními. Tyhle způsoby vám pomohou nakopnout mozek k akci a vydolovat z něj maximum informací!

Mozek je z funkčního hlediska nesmírně komplikovaný orgán. Co část, to vliv na různé dění v těle. Trávení, dýchání a srdeční tep, hormony, pohyb i reflexy. Mozek je takovým hlavním šéfem a technickou místností těla. Aby fungoval na jedničku, musí se trénovat. Neustále. Nenechávejte ho v nečinnosti jenom proto, že střední nebo vysokou školu máte dávno za sebou. Čím víc podnětů a výzev mu přihrajete, tím bude výkonnější. Koneckonců, vědecké a psychologické studie potvrdily, že se dá jeho potenciál zvýšit. Jakými způsoby?

Snižte příjem cukru

Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Los Angeles potvrdili, že strava s vysokým obsahem fruktózy zpomaluje mozek tím, že blokuje schopnost učení a negativně ovlivňuje paměť. Proto se držte dál od přesnídávek, sušeného ovoce, energetických nápojů, omáček z rajčat, müsli tyčinek či sušeného masa.

Přerušte vztah se svým mobilem

Několikaletý výzkum z univerzitní nemocnice ve švédském Lundu odhalil, že záření z mobilních telefonů způsobuje odumírání nervových buněk. Bez viny ovšem není ani televize. Studie uveřejněná v odborném časopise The American Journal of Preventative Medicine varuje, že nadměrné sledování té oblíbené „krabice s obrázky“ snižuje kvalitu duševního zdraví.

Využijte sílu barev

Podle nauky o barvách modré odstíny podporují představivost a kreativitu a ty červené vzpomínání na detaily a výkonnost. Tak se obklopte barevnými předměty a ráno ze šatníku vytáhněte outfity, které vám pomohou líp se soustředit.

Zvyšte příjem vitaminu D

Příliš málo vitaminu D přispívá k rychlejšímu kognitivnímu poklesu i riziku Alzheimerovy choroby a demence. Na svůj jídelníček zařaďte olej z tresčích jater, lososa, tuňák, mléko, sardinky, hovězí játra či žloutek.

Vyhněte se fluoridu

Nadměrné množství fluoridu je spojeno s demencí, genetickým poškozením a smrtí buněk, zvýšenou absorpcí olova a dalšími zdravotními problémy. Nejčastějšími zdroji fluoridu je fluorovaná pitná voda, zubní pasta a některé ústní vody, tak na to pozor.

Vsaďte na voňavou bylinku

Rozmarýn zlepšuje náladu, snižuje úzkost a prý je zodpovědný za změny výkonu paměti. Přidávejte ho do jídel, pár kapek esenciálního oleje seznamte se svým difuzérem.

Procházejte se na vzduchu

Pěší turistika nebo procházky v přírodě zvyšují průtok krve do prefrontální kůry, což je dobré pro zdravé mozkové buňky. Vhodná je i jóga, tanec, šachy, paměťové či stolní hry nebo sexuální aktivita. Co z toho si vyberete?

Zdroje: Wikipedia.org, hsph.harvard.edu, healthfitnessrevolution.com, https://www.uclahealth.org/news/high-fructose-diet-sabotages-learning-memory, https://www.researchgate.net/publication/10728347_Nerve_Cell_Damage_in_Mammalian_Brain_after_Exposure_to_Microwaves_from_GSM_Mobile_Phones







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat