Jemná vanilková péče pro tělo i duši

Pokud máte vanilku spojenou pouze se zmrzlinou, čokoládou, sladkým pečivem, cukrovinkami a nealkoholickými nápoji, a zastáváte názor, že neexistuje lepší využití vanilky než právě v potravinách, pak jste na omylu.

„No jasně, vanilka skvěle voní, takže se používá i jako přísada do parfému,“ pomyslíte si možná… Ano, to také. Ale napadlo vás již někdy, že by vanilka mohla mít přínosy také pro vaše celkové zdraví a kondici?  Věděli jste například, že je vanilkový esenciální olej velmi účinné afrodiziakum, antidepresivum či sedativum? 

Původ

Vanilka pochází z Mexika, a je to vlastně orchidej s liánovitými stonky (mnohdy dlouhými až 20 m), přičemž vanilkový esenciální olej se pak extrahuje z jejích fermentovaných lusků. Do Evropy se vanilka dováží již od 16.století, a není asi potřeba dodávat, že se okamžitě stala velmi populární.

Péče o pokožku

Vanilka se používá jako přísada do celé řady produktů péče o pleť, jako jsou tělová mléka, balzámy na rty, tělová másla a krémy. Díky antibakteriálním vlastnostem je vanilka prospěšná také při léčbě akné. Vanilin svými antibakteriálními účinky pomáhá čistit pokožku a snižuje výskyt pupínků a akné. Vanilka je bohatá na antioxidanty, které chrání pokožku před volnými radikály. Pomáhá zpomalovat známky stárnutí, vrásky a stařecké skvrny. Vanilka je tedy hojně užívána v kosmetickém průmyslu nejen pro svou podmanivou vůni, ale především právě pro své účinky proti stárnutí. Vanilka (respektive léčiva s obsahem extraktu z vanilky) byla používána také jako tradiční prostředek k hojení popálenin, tržných a řezných ran již ve starověku. Její protizánětlivé vlastnosti pomáhají zklidnit zanícená místa na pokožce, a právě proto byla považována za skvělý domácí lék na hojení ran. Pozor - nikdy nepoužívejte vanilkový extrakt přímo na otevřené rány a popáleniny.

Podporuje růst vlasů

Chcete dostat vlasy trochu do kondice? Využijte chladných podzimních večerů a zkuste si připravit zábal vlasů s teplým vanilkovým olejem. Nejprve rozčesejte vlasy hřebenem se širokými zuby a důkladně je opláchněte teplou vodou. Poté zahřejte ¼ šálku jakéhokoli oleje (panenský olivový, mandlový nebo kokosový). Přidejte do něj 10 kapek levandulového a vanilkového esenciálního oleje a důkladně promíchejte. Naneste na vlasy od kořínků ke konečkům a masírujte pokožku hlavy kruhovými pohyby po dobu 2 až 3 minut. Ujistěte se, že jste olej aplikovali po celé délce vlasů, především na suché konce. Vlasy pak upevněte pomocí sponky nebo gumičky a zaviňte do teplého ručníku. Vlasy pak nechejte zavinuté v turbanu odpočívat asi 15 minut. Poté znovu omotejte teplým ručníkem na dalších 15 minut. Po uplynutí doby vlasy omyjte šamponem, a upravte, jak jste zvyklí. Vlasy budou měkčí, lesklejší, a navíc budou krásně vonět.

Léčba úzkosti a deprese

Některé neurologické studie prokázaly, že vanilkový extrakt může mít pozitivní účinek na osoby trpící depresí a úzkostnými poruchami. Popíjení vody nebo mléka s obsahem vanilkového extraktu údajně pomáhá u některých lidí snížit úzkost. A aby ne, vůně vanilky zaručeně rozpouští ledy, a navozuje lepší náladu, to je přece dokázáno! 

Zmírňuje nevolnost

Jednou z nejlepších výhod vanilkového extraktu je i to, že může pomoci uklidnit žaludek v případě pocitu nevolnosti. Vše, co musíte udělat, je přidat pár kapek vanilkového extraktu do sklenice vody a pomalu popíjet, případně povařit vanilkový lusk ve vodě. Již samotná vanilková vůně pomůže zmírnit pocit nevolnosti, a vzhledem k tomu, že je podle výzkumu vanilka stejně účinná jako běžně dostupné léky na nevolnost, lze jí tyto prostředky zcela nahradit a vyhnout se tak zbytečné chemii.

Vanilka jako anestetikum

Vanilín je podobný kapsaicinu v chilli papričkách a euganolům ve skořici. Kapsaicin je účinný lék proti bolesti, zatímco euganoly působí jako topická anestetika. Vanilka pojí obě tyto vlastnosti dohromady, díky čemuž účinně pomáhá v boji například proti bolestem zubů a infekcím.

Afrodiziakální vlastnosti

Vanilka byla používána jako afrodiziakum již od starověku. Některé studie zabývající se aromaterapií prokázaly, že vanilka může zvýšit sexuální touhu zvýšením hladiny testosteronu u mužů, a použití vanilky se osvědčilo i při léčbě impotence. Její vůně navozuje pocity rozkoše a sytosti.

Zdroje: purecosmetics.info, healthshots.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat