Zloděje spánku není radno podceňovat

Poruchy spánku se významně podílejí na dobrém stavu a z dlouhodobého hlediska i na zdraví. Ale ne vždy stojí za nedostatkem spánku vážné důvody. Mnohdy se o spánek připravujeme sami – následujícími chybami.

Třetinu dne, tedy okolo osmi hodin, strávíme spánkem. Tedy měli bychom. Protože každý pátý si v současné době stěžuje na různé poruchy spánku. A ženy postihují více než muže. Existuje spoustu velmi vážných spánkových poruch, jako je chronická náměsíčnost, syndrom neklidných nohou, spánková apnoe nebo narkolepsie, které nám na kvalitním spánku nepřidají. Ale ve většině případů se o spánek většinou připravujeme sami. Aniž bychom to možná tušili, následující chyby jako zloděje spánku často podceňujeme.

Plné břicho

Dát si dobrou večeři a zalézt do peřin je možná dobrá představa, ale realita už vás tolik neuspokojí. Mezi večeří a nočním klidem byste měli dodržet alespoň tříhodinovou přestávku. Pokud se v posteli převalujete a nemůžete usnout, zkuste si napříště dát menší porci a o trochu dříve.

Alkohol

Dát si po večeři skleničku na trávení? Špatný nápad! Alkohol před spaním vám se zažíváním nepomůže, a navíc nebude váš spánek příliš klidný.

Modré světlo

Pokud používáte v posteli smartphone nebo tablet s modrým podsvícením, nedivte se, že pak nemůžete usnout. Nebo si zapněte filtr modrého světla.

Hodně tekutin

Pitný režim se má sice dodržovat, ale v průběhu celého dne. Dohnat nedostatek tekutin překotným pitím večer vám způsobí jen časté noční návštěvy toalety.

Nedostatek denního světla

Aby mohlo tělo produkovat hormon spánku, potřebuje mít dostatek hormonu bdělosti – a ten získá jen z denního světla. Proto byste každý den měli strávit co možná nejvíce na času na čerstvém vzduchu – a hlavně denním světle.

Správná pokojová teplota

V zimě se spí špatně, ale v teple vůbec! Ideální teplota v ložnici by měla být okolo 18 stupňů. Čím vyšší teplotu v ložnici máte, tím hůř se vám bude usínat i spát.

Zdroj: názory autora, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat