Kampylobakteriím vstup zakázán

Kampylobakterie jsou původcem střevních infekcí, která se vyznačuje velmi silnými průjmy a bolestmi břicha. Do těla se mohou dostat přes potraviny, proto je hygiena v kuchyni velmi důležitá.

Kampylobakterie běžně žijí v trávicí soustavě živočichů, přičemž jim nemusejí způsobovat žádné nepříjemnosti. Problém nastává, když se bakterie dostane do trávicího traktu člověka – společně s potravou. Bakterie jsou schopné v tkáni hostitele přežít poměrně dlouho a nevadí jim ani chlad ledničky. Nejbezpečnější způsob, jak se jich zbavit, je dostatečná tepelná úprava konzumovaných potravin.

Jaké jsou příznaky?

Že máte v těle kampylobakterii, která je nejčastějším důvodem pro střevní onemocnění, poznáte bezpečně – akutním, velmi silným průjmem, nevolností, bolestmi nebo křečemi břicha a zvýšenou teplotou. Tyto příznaky trvají asi týden a je vždy nezbytné kontaktovat nebo vyhledat lékařskou pomoc, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Bakterie v těle zůstane ale další asi ještě měsíc až dva po uzdravení.

Jak se nenakazit?

Samozřejmě je v první řadě vždy nutná tepelná úprava, ale ani hygienu v kuchyni a při přípravě pokrmů není radno podceňovat.

Mytí rukou

Umýt si ruce by měl být první krok při přípravě potravin. Můžete použít speciální mýdla, která odstraní i pachy potravin, ale většinou stačí i běžné mýdlo nebo trocha přípravku na nádobí.

Hygiena v lednici

Kromě toho, že byste neměli v lednici skladovat prošlé, nebo dokonce plesnivé potraviny a syrové maso dávat vždy do uzavíratelných nádob, je vhodné čas od času lednici vyčistit. K tomu vám efektivně pomohou čisticí přípravky na alkoholové bázi nebo octová voda.

Čistota v celé kuchyni

Nejen mezi jednotlivými pokrmy, ale dokonce mezi jednotlivými kroky přípravy je vhodné pracovní plochu očistit. Tak se na ní nemohou bakterie usadit. Na pracovní plochu použijte vždy prostředky k tomu určené a přijatelné pro plochy v kontaktu s potravinami.

A tak jak udržujete čistou pracovní plochu, musíte udržovat čisté i všechny věci, které s ní přijdou do kontaktu. Takže houbičky a hadříky, kterými ji čistíte, byste měli pravidelně měnit nebo prát na vysokou teplotu.

Zdroj: life line, https://www.cdc.gov/campylobacter/index.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat