Podzim bez zbytečných depresí

Podzim nemusí být jen čas plískanic a podzimních depresí… právě naopak!

Je spousta zapomenutých či opomíjených tradic, kterými si lidé dříve toto roční období zpříjemňovali, a využívali jeho krásy a rozmanitosti k různým aktivitám.

Jablečné hody

Co dozrává na podzim a je doslova symbolem tohoto ročního období? Ano, jablka! Vyrazte na procházku okolo peších cest lemovaných ovocnými stromy nebo k přátelům či příbuzným na zahrádku, a nasbírejte si košík jablek. Uvařte si kompot, upečte štrúdl nebo vylisujte mošt. Vůně jablek zlepšuje náladu, a jejich výživová hodnota s vysokým obsahem vitaminů a minerálů vás postaví na nohy.

Výlet za sběrem či fotografováním listů

Velice oblíbená aktivita fotografů i nadšenců DIY. Jedna skupina „loví“ ty nejkrásnější podzimní fotografie, druhá sbírá unikátní různobarevné kousky pro výrobu domácích dekorací (zalévání do pryskyřice, aranžování věnců a ikeban, či lepení koláží a obrazů na zeď). Tak či tak si nezapomeňte vzít teplé oblečení, čaj v kvalitní láhvi a vydatnou svačinku, ať si procházku náležitě užijete.

Vyrazte na houby

Pokud máte rádi nejen houby, ale i podzimní přírodu, vydejte se za pěkného počasí do nejbližšího lesa a pořádně se dívejte kolem sebe. Hřiby, kozáky ani křemenáče již sice nenajdete, zato je les plný jiných zajímavých, a velice chutných hub (zejména čirůvky a pečárky). Jen se je musíte naučit poznávat, takže atlas hub nebo zkušeného houbaře s sebou!

Myslete na zvířátka

S příchodem podzimu končí zvířatům přísun pravidelné potravy, a pokud rádi pozorujete divoká zvířátka (zejména, pokud máte děti), můžete je zkusit přilákat k sobě na zahradu nebo na balkon. Můžete vyrobit krmítko pro ptáčky, domeček pro veverky nebo ježky (tzv. ježkovník). Jak přesně na to, naleznete na internetových stránkách se zaměřením na myslivost.

Zajděte si do knihovny

Kdy jindy začít se čtením knih než na podzim? Pokud patříte mezi ty, kdo čtení knížky odkládají „na později, až budu mít čas“, jednoduše si ten čas na podzim udělejte. Zajděte si do knihovny, zařiďte si průkazku, a poznejte něco nového, než to, na co jste byli dosud zvyklí. Díky bohaté nabídce knihoven vám možná nakonec doma přistane poutavá kniha, na kterou byste za normálních okolností nenarazili. Pak už stačí uvařit si dobrý čaj, zabalit se do deky a číst, a číst…

Designový podzim

Vyzdobte svůj domov podzimními dekoracemi. Pokud nejste tvůrčí typ, zajděte si do květinářství nebo krámku s dekoracemi, a vyberte si věnec na dveře, ozdobný truhlík s podzimními květy, podzimní prostírání, hrníček s motivem podzimu či obrázek na zeď… zkrátka udělejte si to doma hezké a barevné!

Svíčky, svíčky, svíčky…

V létě se k pálení svíček obvykle moc nedostanete, ovšem na podzim jsou svíčky v domácnosti naprostou nutností! Jejich měkké teplé světlo dokáže zklidnit a navodit pocit relaxace, obzvlášť, pokud zvolíte nějakou decentní příjemnou vůni. Většina výrobců vonných svíček nabízí i různé podzimně laděné aromatické svíčky, jako například jablka se skořicí, vanilka, perníkové koření apod.

Dýně

Dýně k podzimu patří, ať už jako vyřezávaná dekorace nebo jako chutná součást podzimní kuchyně. Zkuste tedy připravit nějaký dýňový recept! Dýňový koláč, dýňovou polévku, dýňové kari, dýňové špagety, dýňové placky apod.

Oblečte se do podzimu

Pořiďte si nějaký ryze podzimní kousek do šatníku, ať už v obchodě nebo v second handu. Nebojte se zářivých podzimních barev jako je žlutá, oranžová, červená… Svetr v podzimních barvách nebo s podzimním motivem listí, dýní apod. rozzáří den nejen vám ale i vašemu okolí – jsme si naprosto jistí, že obdržíte nejednu pochvalu, protože podzimní barvy prostě miluje každý!

Venkovní podzimní aktivity

Celé podzimní pojednání uzavřeme výčtem některých klasických podzimních aktivit, na které stojí za to si udělat čas, případně odhodit stud ve smyslu: to je pro děti, to dělat nemůžu… Podzim je pro všechny! Vyrobte si (nebo kupte) draka a vyrazte si pořádně zařádit na nejbližší kopec… zaskákejte si do kupky listí… udělejte si venkovní piknik v lese na pařezu… nasbírejte si šišky, kaštany a žaludy na domácí dekorace (nasypejte je do vysoké průhledné vázy nebo mísy společně se světelným led řetězem), vyrobte si korálky z jeřabin apod.

Zdroje: názor autora, https://www.webmd.com/depression/guide/seasonal-affective-disorder







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat