Zimní plavání ve studené vodě má svá rizika

Otužování je v kurzu a prý i zdravé. Říká se o něm, že je prevencí proti nachlazení, chřipce a angíně, a dokonce také pomáhá léčit vysoký krevní tlak. Ale co rizika?

Ať se zeptáte kohokoli, kdo v zimě skáče do Vltavy, Labe nebo vlastního bazénu, řekne vám, že plavání ve skutečné vodě je nesmírně povzbuzující. Někteří otužilci hlásají, že roky nebyli nemocní. Najdou se i tací, kteří tvrdí, že nějakou tu nemoc sice chytí, ale oproti jiným u nich má chřipka nebo angína lehčí průběh a kratší dobu rekonvalescence. Ponoření do studené vody je ale dvousečná zbraň. Tedy aspoň podle některých odborníků.  

Nebezpečí nejen pro začátečníky

Není pochyb o tom, že když se ponoříte do ledové vody, tělo začne fyziologicky reagovat (reakce chladového šoku ve vodě vrcholí mezi 10–15 °C). Ve skutečnosti dochází ke kardio-respiračnímu stavu vyvolanému náhlým ochlazením kůže. Nejen u začátečníků, kteří navíc otužování nekonzultovali se svým lékařem, hrozí náhlý srdeční infarkt, ztráta schopnosti plavat, podchlazení a utonutí, zvlášť pokud se otužilec před plavbou ještě posilnil něčím ostřejším.

Co se děje hned zpočátku?

Pakliže už máte tu zkušenost s venkovním plaváním v zimním období, víte, jaké pocity se dostavují. Vstoupíte a po několika minutách nepříjemného pocitu se to v té vodě přece jen vydržet dá. Jako začínající plavec nebo dokonce jako zdatný plavec s omezenými zkušenostmi s plaváním venku se pak pokusíte pokořit druhý břeh řeky nebo jezera, ale v polovině cesty je vám zase zima. Vaše tělo nadále ztrácí teplo, krev proudí do jádra, aby udržela orgány v teple, svaly ztrácejí sílu, končetiny jsou pomalé a těžké a plavání je stále obtížnější. A nejen to.

Pro a proti

Pravděpodobnost vdechnutí vody, dokonce i malého objemu, zvyšuje riziko utonutí. I z tohoto důvodu odborníci apelují, aby ti plavci chodili do vody minimálně ve dvou!  V případě, že by došlo k nějakému problému, mohou si v případě nouze pomoci.

Pozitivní je, že teplotní šok organismus povzbudí. Uvolnění stresových hormonů dodává energii. Chlad a tlak na tělo z ponoření se do studené vody snižuje otoky, bojuje proti zánětům a dokonce i upravuje menstruační cyklus. Zároveň existují důkazy, že otužování zvyšuje schopnost těla adaptovat se na další, zdánlivě nesouvisející stresy, třeba jako ten z vysoké nadmořské výšky. Důkazy tedy jasně ukazují, že studená voda může být pro tělo přínosem i zhoubou.

Zdroje: conversation.com, outdoorswimmingsociety.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat