Hudba napomáhá rovnováze těla i mysli

Hudba tlumí stres a normalizuje krevní tlak, proto je vlastně alternativním léčebným prostředkem. Dokonce vás báječně připraví i na vášnivý večer s partnerem! A jak vám zpříjemní řízení auta, studium nebo sportovní trénink?

Hudba provází lidstvo již od nepaměti. A je to jen dobře! Hodně totiž přispívá k rovnováze těla i harmonizaci mysli. Nevěříte, že mohou mít tóny linoucí se z přehrávače takovou moc? Vědci vaši skepsi vyvrátí!

Vzpruha při sportu i jízdě autem

Je hodně lidí, kteří si svůj obvyklý trénink neumějí bez hudby představit. Nejde jen o to, že je s ní fyzická aktivita daleko příjemnější a snesitelnější, rytmický doping dokáže vybičovat i k mnohem lepším výsledkům. Krásně to potvrzuje třeba studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail. Z jejích poznatků jednoznačně vyplývá, že poslech oblíbených písní zvyšuje fyzickou vytrvalost a snižuje citlivost na bolest, což se při cvičení pochopitelně náramně hodí. „Vedlejší účinky“ hudby ale pořádně pocítíte i v případě, že zůstanete pouze sedět. Třeba za volantem! Průzkum americké vyšší odborné školy Hampden-Sydney College, která sídlí ve Virginii, prokázal, že osoby, které při jízdě naslouchají rádiu, jsou schopné bez únavy urazit delší vzdálenost. Zajímavé, viďte? A následující poznatky zrovna tak.

Už žádný stres, jen skvělá paměť!

Experti působící na britské Northumbrijské univerzitě jsou přesvědčení o tom, že je hudba velice přínosná pro kardiovaskulární systém, protože pozitivně ovlivňuje srdeční frekvenci a normalizuje tlak. Výzkum uskutečněný kalifornskou Stanfordskou univerzitou zase odhalil, že její poslech snižuje stres a zlepšuje soustředění, neboť přímo působí na pravostrannou síť mozkových oblastí, čímž podporuje veškeré duševní procesy a výkon mozku. Frank Diaz, což je autor knižních publikací a zároveň profesor psychologie z americké Oregonské univerzity, se zase domnívá, že ta správná muzika stimuluje libido a zvyšuje chuť na sex. To je další důvod, proč nebýt doma v tichu!

Zdroje: healthdigezt.com, everydayhealth.com, https://kao-oui.com/why-listening-to-music-is-the-key-to-good-health/, https://www.researchgate.net/profile/Frank-Diaz-3







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat