Starý známý cholesterol

S konzumací cukru se nijak nekrotíte? A víte, že si tím můžete hodně zvýšit i cholesterol? A proč si ve stravě pohlídat hořčík a dostatečné množství vlákniny?

Cholesterol. Je to spojenec? Nebo naopak nepřítel? Vlastně obojí. Tato látka tukové povahy hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů. Kromě toho, že bývá součástí některých hormonů a buněčných membrán, se podílí také na tvorbě vitaminu D. Pokud jsou její hladiny v bezpečném rozmezí, je všechno v pořádku. Jakmile ale dosáhnou vyšších hodnot, rýsuje se problém. Co byste o cholesterolu měli vědět?

Hořčík má silné slovo

Hořčík se asi nejčastěji zmiňuje v souvislosti se zmírněním svalových křečí a vyrovnaným psychickým rozpoložením. Závěry četných studií ale potvrzují, že má i jiné účinky. „Hořčík může špatný LDL cholesterol udržet pod kontrolou. Funguje jako jeho přirozený blokátor, přičemž prokazatelně zlepšuje zdraví srdce,“ vysvětluje americká lékařka a autorka knižních publikací Carolyn Dean. Podle ní by tento minerál ve stravě rozhodne neměl chybět. I proto, že jeho nedostatek vede k únavě, diabetu a úzkostem.

S cukrem to opravdu nepřehánějte

Není žádným tajemstvím, že nadměrná konzumace cukru způsobuje nadváhu, dentální potíže i rychlejší stárnutí organismu. Jenže to není všechno. „Rafinovaný cukr zvyšuje cholesterol, což ví málokdo. Snažte se mu vyhýbat, stejně jako polysacharidům. Tento typ diety ochrání váš kardiovaskulární systém a ještě vám pomůže v zachování optimální tělesné váhy,“ doporučuje americký kardiolog Manfred Sandler.

Nepodceňujte vlákninu

Že je vláknina dobrá jenom na trávení? Omyl. „Rozpustná vláknina dokáže výrazně snížit lipidový cholesterol s nízkou hustotou, před kterým varuje každý zdravotník. Jíst potraviny s jejím obsahem je tedy skvělá prevence budoucích obtíží. Denní doporučená dávka je něco mezi pěti a deseti gramy,“ objasňuje další americký lékař, kterým je Eliot A. Brinton. A na které zdroje se zaměřit? Do nákupního košíku nezapomeňte přihodit celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, ovoce a zeleninu.

Zdroj: besthealthmag.ca,https://www.nutritionalmagnesium.org/cholesterol-myths-interview-with-carolyn-dean-md-nd/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19205579/, https://www.researchgate.net/publication/21050910_A_Low-fat_diet_decreases_high_density_lipoprotein_HDL_cholesterol_levels_by_decreasing_HDL_apolipoprotein_transport_rates







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat