Chronické krvácení z nosu má své důvodů

Krev není voda. Pokud někde teče, je nutné ji zastavit dřív, než bude pozdě. Někdy s tím je problém, zvlášť pokud se spouští z nosu – bez varování a dosud neznámých příčin. Má to něco společného s těhotenstvím, léky nebo věkem?

Existují dva typy krvácení z nosu. Ten první je známý jako epistaxe. Nastává, když krevní cévy v nose utrpí zranění, zkrátka se poškodí. U druhého typu se hovoří o krvácení předním a zadním. Ke krvácení z přední části nosu dochází v důsledku poškození tkání v přední části nosu, jak již označení napovídá. Zadní krvácení z nosu vzniká vinou poškození tkání v zadní části a má tendenci být silnější. Co když k úniku krve dochází bez zjevného úrazu?

Někdy stačí i nachlazení

Mezi příčiny patří alergie, užívání léků na ředění krve (jmenovitě heparin a warfarin), nosní polypy, sinusová infekce (akutní sinusitida), hemofilie (porucha krvácení), ale i nachlazení. Při rýmě, nachlazení a viróze totiž nosní sliznice bývá překrvená, což vede k tomu, že je náchylná ke krvácení z nosu při smrkání či kýchání. Většina stavů, minimálně ty, kdy se jedná o přední krvácení, nevyžaduje zásah lékaře.

První pomoc

Vsedě a ve vzpřímené poloze stiskněte měkkou část nosu, přičemž obě nosní dírky držte zavřené po dobu nejméně 10 minut. Při dýchání ústy se předkloňte. Po 10 minutách uvolněte obě nosní dírky a zkontrolujte, zda se krvácení zastavilo. Hodně pomáhá i přiložení studeného obkladu na kořen nosu. Při pokusu o zastavení krvácení si nelehejte.

Pokud trpíte chronickým únikem krve, které vám ztěžuje život, obraťte se na lékaře, který posoudí vás zdravotní stav a popřípadě odhalí různé stavy nosu a dutin, včetně infekce. Je také třeba přihlédnout k faktu, že některé osoby jsou na chronické krvácení z nosu náchylnější.

Ohrožené skupiny

Jedná se zvlášť o děti ve věku od dvou do deseti let. Suchý vzduch, nachlazení, alergie a strkání prstů a předmětů do nosu způsobují, že ti nejmenší častěji utíkají za rodiči s tím, že se něco takového děje. Vedle nich stojí skupina dospělých ve věku 45 až 65 let. U nich je pravděpodobnější, že berou léky na ředění krve, mají vysoký krevní tlak, trpí aterosklerózou (kornatěním stěn tepen) nebo poruchou krvácivosti. Častější krvácení z nosu je zaznamenáno i u těhotných žen. Jak se krevní cévy v nose během gravidity rozšiřují, je vyvíjen větší tlak na jemné krevní cévy ve výstelce nosu.

Zdroje: houstonadvancedsinus.com, clevelandclinic.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat