Sledování komediálních seriálů je veselým odpočinkem

Potřebujete si ulevit od stresu nebo bolesti? Pusťte si v televizi nějaký komediální pořad. Díky němu si uvolníte i napjaté svaly a ještě spálíte trochu kalorií!

Televize škodí zdraví. Tedy, říká se to (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326346/). Ono ale dost záleží na tom, kolik času u ní trávíte a na co přesně se díváte. Zatímco sledování strašidelných hororů narušuje usínání i spánkové cykly, epizoda komediálního seriálu vám nijak neublíží (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7288198/). Vlastně spíše naopak! Jaké výhody takový veselý odpočinek poskytne?

Útlum stresu

Komediálnímu pořadu nelze upřít, že dokáže zabrnkat na tu správnou humornou strunu. Ať už je hlavním hrdinou bohatý skladatel reklamních znělek, poněkud bláznivý vědec s jasným týdenním harmonogramem nebo žlutý animovaný milovník koblih, jeho peripetiím se člověk upřímně zasměje. A o to přesně jde. Smích sám o sobě snižuje krevní tlak i hladiny stresových hormonů, čímž v těle i mysli vytváří uvolněné a léčivé prostředí (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/). Tak proč se bránit?

Blaho pro napjaté svaly

K dalším nesporným a vědecky prokázaným benefitům smíchu patří to, že zvyšuje průtok kyslíku (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/). I z toho se dá hodně vytěžit. Vylepšené okysličení totiž svědčí pokožce, která se díky němu dočká omlazující výživy. Zmírní se jím i svalové napětí, které jste si za celý náročný den nastřádali. Existuje snad lepší regenerační příprava na spánek? A teď si představte, že se u toho všeho dá ještě hubnout. Ne, to není chabý pokus o vtip!

Tajný zeštíhlující fígl?

Tak samozřejmě. Posedávání na gauči není ten úplně nejlepší způsob. Na stranu druhou je tu ale jistá polehčující okolnost. Třeba američtí experti působící na Vanderbiltově univerzitě v Tennessee upozorňují na to, že když se u komediálního seriálu budete smát 10 až 15 minut, spálíte tím dobrých 50 kalorií (https://healthland.time.com/2011/09/14/its-no-joke-why-laughter-kills-physical-pain/). Není to sice kdovíjak vysoké číslo, ale lepší něco než nic. S rohlíkem od ucha k uchu se dají přelstít i bolesti různého původu, jak popisují závěry studie uskutečněné prestižní britskou Oxfordskou univerzitou. Už víte, co si dnes pustíte?

Zdroje: healthfitnessrevolution.com, healthland.time.com/2011/09/14/its-no-joke-why-laughter-kills-physical-pain/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326346/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7288198/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat