Klíčem k dosažení dlouhověkosti může být alkohol

Máte rádi pivo a víno? Na tak si jedno či druhé dejte. Klidně každý den! Prý se tak možná dožijete delšího věku. A jestli si lámete hlavu s nadváhou, tak s tím přestaňte. I kila navíc mohou mít na délku existence příznivý vliv!

Jak si zajistit dlouhověkost? Způsoby jsou různé. Můžete jíst třeba spoustu zeleniny, detoxikovat své tělo, nestresovat se a pravidelně cvičit jógu. A jak je to s alkoholem?

Tajemství odhaleno?

Když americká neuroložka Claudia Kawas z Kalifornské univerzity hovořila na výroční konferenci neziskové organice zabývající se rozvojem vědy (American Association for the Advancement of Science) o tom, proč se někteří lidé dožívají 90 let, zatímco jiní nikoli, vzbudilo to velký rozruch. Důvodem byla studie, jejíž poznatky zmíněná expertka jakožto hlavní autorka prezentovala. Výzkum s pracovním názvem 90+, do něhož bylo zahrnuto 1 700 respondentů, totiž naznačuje, že každodenní konzumace vína a piva v kombinaci s lehkou nadváhou snižuje riziko předčasného úmrtí o bezmála 20 procent (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338356/). Čistě pro srovnání – jedinci, kteří fyzické aktivitě obětují 15 až 45 minut denně, mají prý toto riziko snížené jen o 11 procent.

Záhada, kterou nikdo nechápe

„Nemám pro to žádné vysvětlení. Mírné pití, což je jedna nebo dvě sklenky denně, skutečně podporuje dlouhověkost,“ přednesla jmenovaná neuroložka s tím, že šanci na vyšší životnost mají i ti, kteří mají nějaké to kilo navíc. „Není špatné být hubený, když jsi mladý. Je ale špatné být hubený, když jsi starý,“ domnívá se Claudia Kawas (https://www.mind.uci.edu/90-study-finds-link-moderate-alcohol-consumption-longevity/). A vůbec nejhorší je asi nemít žádného koníčka.

Hobby jako elixír zajišťující šťastný důchod

Zmíněná studie také odhalila, že osoby, které se jakémukoli koníčku věnují 2 hodiny denně, mají šanci na dlouhověkost vyšší o dalších 21 procent. A pozor, podobný účinek má i konzumace kávy v konkrétním množství dvou šálků denně. Co z toho plyne? Zřejmě bychom měli zrušit členství v posilovně, sednout si na gauč, vyluštit křížovku a dopřát si nějaký ten lahodný mok. Zní to trochu šíleně, viďte?

Zdroje: today.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3373258/, medium.com, dailymail.co.uk, https://www.mind.uci.edu/90-study-finds-link-moderate-alcohol-consumption-longevity/






Celkem 30 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat