Zpomalování metabolismu ve věkových kategoriích

Nedopnete své oblíbené kalhoty a svádíte to na věk. Po třicítce nebo menopauze či pánské andropauze je prý hubnutí komplikovanější. No, jak to se to vezme. Metabolismus se s věkem skutečně zpomaluje, ale mnohem dřív, než se běžně uvádí.

Většina z nás si pamatuje na dobu, kdy nezdravé jídlo a sladkosti nepředstavovaly žádnou hrozbu. Metabolismus byl tak nějak rychlejší. Nebo my jsme byli víc v pohybu? Toť otázka. Nová studie naznačila, jak se rychlost metabolismu mění s věkem.

Může za to stárnutí?

Čtyři výzkumníci z Penningtonského biomedicínského výzkumného střediska z americké Louisiany se stali součástí mezinárodního týmu vědců, kteří sledovali každodenní život a spálené kalorie u 6 600 lidí. Věk účastníků se pohyboval od jednoho týdne do 95 let, dobrovolníci pocházeli z 29 různých zemí (1).

Po analýze dat akademici zjistili, že se metabolismus ve středním věku nezpomaluje. Ze studie vzešlo i to, že neexistují žádné skutečné rozdíly v metabolismu mezi muži a ženami. Navíc nástup menopauzy na spalování kalorií u žen nemá žádný vliv. Navzdory tomu, že mnoho dam uvádí zvýšenou chuť k jídlu právě s nástupem přechodu, neexistují žádné přímé vazby mezi hormonálními změnami a zvýšenou touhou po určitých potravinách.

Metabolismus jako věda

Dietoložka Alison Danko, která na studii pracovala, vysvětluje, co to všechno znamená. „Metabolismus se týká toho, jak využíváme jídlo pro energii. U každého člověka se liší a je ovlivněn stavbou těla, genetikou, léky, spánkem a stresem. Množství energie, kterou naše tělo spotřebuje a potřebuje každý den, se rovná našemu metabolismu. Obecně platí, že větší tělesa v dospělosti potřebují více energie. Metabolismus samotný se pak s věkem sice zpomaluje, ale ne tehdy, kdy si mnozí myslí,“ objasňuje dietoložka a poukazuje na čtyři různé fáze metabolismu (1):

Rané dětství: Metabolismus je činný, v porovnání s dospělými spaluje o 50 procent kalorií více.

Věk 1 až 20 let: Metabolismus se zpomaluje o 3 procenta ročně.

Věk 20 až 60 let: Metabolismus zůstává stabilní.

Po 60. roce věku: Metabolismus se zpomaluje o 0,7 procenta ročně.

Je to sice překvapení ale tato data ukazují, že metabolismus není hlavním viníkem, pokud jde o přibírání na váze ve středním věku. Obvykle je na vině nezdravý životní styl, absence pohybu, konkrétně sedavé zaměstnání, a zpracované potraviny –⁠ ne datum narození.

Zdroje: (1) https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812145028.htm, www,premierhealth.com.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat