Pánevní dno si zaslouží větší péči

V jaké kondici je vaše pánevní dno? Nechtělo by trochu posílit? Vyzkoušet můžete oblíbené Kegelovy cviky, Venušiny kuličky nebo běžně prodejné elektrostimulační zařízení.

Pánevní dno je dost možná jednou z nejpřehlíženějších a nejpodceňovanějších částí těla. Ale pozor, ačkoli se většinou skloňuje se ženami, mají ho i muži! K čemu je vlastně dobré a proč se okolo něj dělá takový povyk?

Dlouhý popis pracovní činnosti

Pánevní dno, které je strukturou vazů a tří svalových vrstev, toho má na práci opravdu hodně. Vytváří totiž podporu pro orgány v břišní dutině a je neodmyslitelnou součástí celkové stabilizace trupu. I když by to řekl asi málokdo, úzce souvisí také s dýcháním. Rovněž má sexuální funkci, a pokud je v kondici, zabraňuje inkontinenci neboli úniku moči. Právě s tou kondicí ale bývá trochu potíž (1).

Mateřství je krásné. Ale mívá následky

Podle amerického úřadu National Institutes of Health (2) má s touto částí těla problémy zhruba čtvrtina žen. Projevuje se to pak častými zácpami a výše zmíněnou inkontinencí, ovšem dochází i k bolestem při pohlavním styku, přičemž se výrazně snižuje síla i prožitek orgasmu. Pánevní dno oslabuje celá řada faktorů. Tím největším je asi mateřství, neboť jeho svaly se během těhotenství a porodu natahují na více než dvojnásobek své původní délky. Roli v oslabení sehrávají i špatné toaletní návyky při vyprazdňování. Do celé záležitosti zasahuje také genetika (1). Jenže tím výčet zdaleka nekončí.

Čas prostě nezastavíš

Stárnutí, hormonální změny, které přicházejí s menopauzou, chronický kašel, zvedání těžkých břemen i nadváha. Všechno tohle pánevní dno zatěžuje, kvůli čemuž se časem oslabí (1). Co se s tím dá dělat?

Jde se cvičit, dámy!

V dnešní době existuje metod na posílení pánevního dna hned několik. Doporučují se takzvané Kegelovy cviky (3). Dají se provádět kdekoli a stačí jim věnovat pár minut denně. Nejprve je nutné svaly lokalizovat, což se dělá tím, že se na toaletě několikrát zadrží a pustí moč. Po hmatu se pak na břiše dá určit, o které svaly jde. A s tím už se dá pracovat! Posilovat se následně dají vleže i vsedě, a to opakovaným zatínáním na zhruba tři vteřiny. Nabízí se i řešení v podobě Venušiných kuliček. Toto vybavení už dávno nepatří jen do sortimentu sexshopů! Jistý způsob představují i elektrostimulační přístoje vyrobené z lékařského silikonu, jež jsou na trhu běžně k mání.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559246/, (2) www.nih.gov/news-events/news-releases/roughly-one-quarter-us-women-affected-pelvic-floor-disorders, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat