Práce na směny podporuje obezitu

Práce na směny je pro tělo velký stres, to je všeobecně známo. Podle nedávné studie jsou lidé, kteří pracují dlouho do noci nebo pouze v noci, ale také často náchylní k obezitě.

Lidé, jejichž pracovní doba trvá do pozdních nočních hodin, nebo dokonce probíhá pouze v noci, musí dlouhodobě nebo trvale změnit svůj každodenní život. Problém je v tom, že mění svůj přirozený biorytmus – a to může mít negativními důsledky pro zdraví (1). Kromě toho jsou pracovníci na směny náchylnější k riziku obezity více než ostatní pracovníci. Zjistili to nyní ve srovnávací studii (2) výzkumníci z Číny a Nizozemska. Její výsledky ukazují, že se zvyšuje především riziko hromadění tuku na břiše.

Směnující pracovníci budou pravděpodobněji tlustí

Svojí meta-studií (2) chtěli vědci zjistit, zda a jak práce na směny ovlivňuje tělesnou hmotnost zaměstnanců. Za tímto účelem porovnali celkem 28 studií na toto téma a souhrnně je zhodnotili. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří pracují na nočních směnách, mají o 23 procent větší riziko vzniku nadváhy nebo obezity (velmi závažná nadváha s obezitou).

Zvýšené riziko břišního tuku

Studie (2) také prokázala, že pracovníci na směny mají také vyšší pravděpodobnost vzniku hromadění tuku na břiše (abdominální obezita). Toto riziko se zvýšilo o 35 procent. Ukázalo se, že abdominální obezita je pro zdraví velmi nebezpečná, protože břišní tuk aktivně působí na metabolismus a může poškodit orgány.

Velmi nebezpečná je trvalá noční směna

Ne každá pozdní pracovní doba je ale stejně škodlivá. Nejvyšší riziko obezity platí pro pracovníky, u nichž je noční směna trvalá. Pracovníci, kteří pracují na směny střídavě, na druhé straně měli menší pravděpodobnost, že budou mít problémy s obezitou. Na základě výsledků autoři studie vyzývají ke změně systému směn: Zaměstnanci by měli mít možnost pravidelně měnit směny (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181781/, (2) www.researchgate.net/publication/325440039_Is_shift_work_associated_with_a_higher_risk_of_overweight_or_obesity_A_systematic_review_of_observational_studies_with_meta-analysis






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat