Nečekané přednosti zubní nitě

Máte ve svém dentálním arzenálu i zubní nit? Že ne? O hodně přicházíte. Věděli jste, že úzce souvisí s dlouhověkostí, protože svým způsobem zlepšuje činnost kardiovaskulárního i imunitního systému? Předchází i ztrátám chrupu a zbavuje špatného dechu.

Proč používat zubní nit? Tak jistě, tahle šikovná pomůcka se dostane i do těžko přístupných míst, se kterými si kartáček neporadí. Tím od nečistot a zbytků jídla důkladně vyčistí mezizubní prostor, což nepopiratelně podpoří dentální zdraví i atraktivitu úsměvu. Ale tím výčet jejích pozitiv teprve začíná. Tohle byste do ní neřekli, viďte?

Tenká záruka dlouhověkosti

Může zubní nit prodloužit délku života? Kupodivu ano. A dělá to opravdu zodpovědně. Když využíváte její služby, předcházíte onemocnění dásní. Jsou-li dásně zanícené, rozšíří se v celých ústech bakteriální infekce, která si nejenže najde cestu do vašich tepen, ale způsobuje i záněty omezující činnost kardiovaskulárního i imunitního systému. Silná obranyschopnost a zdravé srdce jsou pak faktory, jež k dlouhověkosti nepopiratelně přispívají (1). Co tam máme dál?

Konec špatného dechu

Za špatný dech neboli halitózu nese odpovědnost více příčin. Kromě nedostatečné dentální hygieny seznam strůjců zahrnuje i zubní kaz a xerostomii, což je stav označující sníženou produkci slin a tím i permanentní suchost v ústech. Pachatelem může být i náhlá změna dietních návyků nebo nějaký gastrointestinální problem. Řešení, jehož účinky se dají rozpoznat již po týdnu? Je jím zmíněná nit! Vzhledem k tomu, že odstraňuje zubní kámen, zbavuje i špatného dechu (1).

Menší riziko ztráty zubů

Chcete si své vlastní zuby ponechat co nejdéle? Zahrňte do své každodenní rutiny i uvedenou pomůcku. Studie (2) zveřejněná v magazínu Dentistry Journal prokázala, že lidé, kteří tak činí, mají svůj chrup silnější a odolnější, proto jsou k jeho ztrátám méně náchylní. Spoléhat se tedy jen na kartáček, pastu a ústní vodu se nemusí úplně vyplatit. Tak nač zbytečně riskovat? V sázce je až příliš mnoho!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6478368/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630384/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat