Děti nemají dostatek železa

Dnešním dětem zoufale chybí železo. Jak moc se to může podepsat na jejich vývoji? A z jakých potravin ho naši nejmenší načerpají?

Má vaše dítě tolik živin potřebných k růstu, zdraví a správnému vývoji, kolik potřebuje? Jednou z nich je železo, se kterým je v moderní době trochu potíž. Potomkům totiž zoufale chybí!

Fakta, která nepřidají na klidu 

Rozsáhlá studie (1) provedená australských výzkumným ústavem South Australian Health and Medical Research Institute prokázala znepokojivá fakta. Z jejích poznatků vyplývá, že drtivá většina malých děti čelí železnému nedostatku, což může negativně ovlivnit jejich vývin. Zjistilo se, že 90 procent kojenců trpí tímto deficitem a podobná situace je i u batolat do 24 měsíců, což je velmi znepokojující. Ptáte se, proč se na tomto prvku tolik bazíruje?

V sázce jsou motorické a kognitivní funkce

Železo je naprosto základní živinou. Okysličuje tělo a tvoří podstatnou část hemoglobinu. Pomáhá také ukládat kyslík ve svalech, podílí se na vytváření enzymů a syntéze hormonů. Zasahuje i do metabolismu a rovněž představuje palivo pro imunitní systém, který pak lépe bojuje s infekcemi (2). Děti s jeho nízkou úrovní často pociťují únavu, jsou spavé a špatně rostou. Pomalu přibírají na váze a objevuje se u nich také anémie nebo poruchy kognitivních a motorických funkcí (3). Jak to napravit?

Není čas ztrácet čas

Dobrou zprávou je, že zvýšit příjem železa v dětské stravě jde poměrně snadno (4). Jeho dobrým zdrojem je kupříkladu červené maso, ale v tomto směru se můžete spolehnout i na kešu ořechy, cizrnu a samozřejmě špenát. Pokud jde o další štědré zprostředkovatele, sluší se dodat, že na jejich seznam patří také ryby, drůbež, sušené ovoce a vejce. Do dětských svačinových krabiček přidávejte i pomeranč, protože vitamin C pomáhá železo vstřebávat (4).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1381, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121846/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537847/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat