Změny životního stylu chránící tělo před záněty

Že vás chronický zánět nemůže postihnout? Ale může a poměrně snadno. Proto se mu snažte předejít tím, že upravíte nejen jídelníček, ale i zdravotní styl.

Zánět? Ten je úplně bez nadsázky heslem dnešní doby. Spojován je totiž skoro s každým neduhem a nemocí, takže se o něm neříká ani nepíše vůbec nic hezkého (1). Co tento stav způsobuje? A dá se opravdu nějak zvrátit?

Když je tělo trochu zmatené

Nepřítelem moderní populace je hlavně zánět chronický. Popsat se dá asi následovně – jde o probíhající imunitní reakci vyvolanou stresem, konzumací zpracovaných potravin, nadměrným pitím alkoholu, nedostatkem kvalitního spánku a dalšími běžnými lidskými „hříchy“. Ve snaze o ochranu před vnímanými hrozbami tělo doslova pumpuje bílé krvinky, jejichž trvale zvýšené hladiny poškozují tkáně a orgány, z čehož se může vyklubat celá řada problémů (2).

Chronický zánět je vlastně poškození. Projevuje se třeba kožními vyrážkami, permanentní bolestí kloubů a vleklými zažívacími potížemi. Značně přispívá k rozvoji nemocí, jako je Alzheimerova choroba, diabetes, rakovina nebo deprese (2). Výzkumy však naznačují, že chronickému typu zánětu lze předejít poměrně jednoduchými změnami životního stylu (3). O které se jedná?

Cukr je nepřítel

Dát si občas nějakou tu laskominu, z toho se svět se nezboří. Ovšem častý příjem vysokoglykemických potravin s vysokým podílem cukru a rafinovaných sacharidů způsobuje prudké výkyvy krevního cukru, což rozhodně není dobře.Tyto extrémy podporují oxidační stres, což je stav, kdy nestabilní volné radikály převyšují antioxidační obranu, přičemž narušují funkce těla a vyvolávají záněty. Abyste se výkyvům krevního cukru vyhnuli, omezte sacharidy a zaměřte se na vyváženou stravu. Alespoň čtvrtinu svého talíře vždy zaplňte zeleninou nebo celozrnnými výrobky. Soustřeďte se také na bílkoviny a zdravé tuky (4). Klíčové jsou však i barvy!

Duha na stole i v žaludku

Čím barevnější plody budete jíst, tím lépe. Bývají bohaté na fytochemikálie, které v podstatě vypínají zánětlivé reakce. Navyšte tedy spotřebu citrusových plodů, rajčat, brokolice, červeného zelí, borůvek a kurkumy (5). I následující rady padnou na úrodnou preventivní půdu.

Buďte aktivní i odpočatí

Z četných studií vyplývá, že riziko chronických zánětů významně omezuje i fyzická aktivita. Prý stačí pouhých 30 minut denně! Pro svoji ochranu se snažte i kvalitněji spát, příliš se nestresovat a nezanedbávejte odpočinek (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534820/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/, (3) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7763517/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021739/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3629815/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat