Revoluce v hubnutí: S námi konečně zhubnete!

SERIÁL HUBNUTÍ 1. DÍL: Každý z nás je jiný a řeší různé problémy v rozličných životních situacích. Ovšem všechny nás spojuje touha. Touha být přitažliví, zdraví a štíhlí. V dnešní době a v našem koutě světa je pro většinu z nás jídlo dostupné v míře dokonce vyšší, než je zdrávo. To vede k tomu, že o něm často přestáváme přemýšlet a bereme ho jako samozřejmost.

Jenže toto „nepřemýšlení“ o našich stravovacích návycích má jeden důsledek – nutnost zabývat se naší váhou. A stav české společnosti začíná být v tomto ohledu opravdu znepokojivý. „V České republice každý druhý člověk včetně dětí váží více, než by vzhledem ke své výšce měl. Tato čísla nejsou pouze nepříjemná, ale jsou především alarmující,“ varuje odbornice na výživu a hubnutí z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment Gabriela Knosová.

Co s tím?

Co mám dělat, pokud nemám ideální míry a ručička na váze ukazuje mnohem vyšší čísla, než by bylo zdrávo? V této chvíli je nutné se zastavit a zamyslet. Nemá cenu podléhat prvnímu impulzu a svěřit se do rukou „osvědčených a zaručených“ diet, které nám sice krátkodobě mohou pomoci, ale z dlouhodobého hlediska našemu organismu spíše škodí. Základem fungující redukce kilogramů je totiž zdravý životní styl a vyváženost – ve stravě, v pohybu i celkově v životě. Nejde jen o pouhou redukci kilogramů, ale především o osvojení si nových návyků a tím i získání fyzické a psychické pohody. S tím jde ruku v ruce i naslouchání svému tělu, poznání tajů metabolismu a detailní prozkoumání všeho, co si servírujeme na talíř!

Nebude to jednoduchý proces, ovšem odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence kompliment již spolupracovaly s stovkami žen v podobné situaci a svoje zkušenosti, rady a principy vám nyní chtějí předat v rámci nového seriálu zde na Bety.cz. Každý týden tak získáte nové informace o zásadách zdravé stravy, složení potravin i správném a vyváženém jídelníčku. I díky tomu vám půjde hubnutí lépe a hlavně chutněji! Cílem totiž není hladovět, ale nastavit svůj jídelníček tak, aby byl jednoduchý, vyvážený, redukční a chutný! Z tohoto důvodu se zde nedočtete pouze obecné rady a doporučení, ale získáte i konkrétní informace o složení každodenního menu a dokonce i chutné a dietní recepty pro každou příležitost. 

A jak začít?

Pro začátek si stanovíme tři základní pravidla, která jsou pro redukci kilogramů opravdu zásadní. Všeobecně platí, že úspěch úzce souvisí především s disciplínou a trpělivostí, ale neděste se, pravidla jsou to opravdu jednoduchá a dají se bez problémů skloubit s běžným životem. Hlavním předpokladem úspěšného hubnutí je počet a rozložení jídel během dne. Základní kostru by měly tradičně tvořit snídaně – oběd – večeře. Každé jídlo má svůj význam a nemělo by se opomíjet.

Mezi těmito jídly je však potřeba si udělat čas na dopolední a odpolední lehkou svačinu, které odlákají pozornost od sladkostí a pomáhají kontrolovat pocit hladu,“ radí Gabriela Knosová z Institutu kompliment. Další bod se týká příjmu sacharidů ve stravě během dne – od rána do večera by se měl snižovat. Sacharidy se vyskytují téměř ve všech potravinách kromě masa, ale především pak v obilninách, těstovinách, pečivu, bramborách, rýži a ovoci. „Nejvíce sacharidů bychom měli sníst ráno ke snídani a v době oběda, protože do večera zbývá dost času na aktivity, při kterých energii takto přijatou spálíme. V posledním jídle dne by se  měly vynechat úplně,“ doplňuje Gabriela Knosová.

A poslední důležité pravidlo se zaměřuje na zvyšování příjmu potravin s podílem vody. „Mezi tyto potraviny patří nejen zelenina a ovoce, ale také každá potravina v čerstvém stavu,“ konstatuje Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Voda totiž přidává jídlu na šťavnatosti a objemu a tyto potraviny tak zasytí mnohem více, než ty vody zbavené.

To je v dnešním díle vše a příští týden se těšte na mnoho dalších rad a chutných receptů! A především – jídlo není nepřítel, pojďme si ho jen užívat tak, aby nám neškodilo!
TIP Bety: Chcete poradit, jak začít hubnout? Nevíte, jak si správně sestavit zdravý jídelníček? Poraďte se zdarma s naší výživovou poradkyní Gabrielou Knosovou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat