Rakovina může způsobit silné menstruační krvácení

Silné krvácení (menoragie) je jedním z nejčastějších problémů, které ženy hlásí svým gynekologům. Co za ním stojí a kolik menstruační tekutiny je až příliš? Máte-li jakékoli pochybnosti, kontaktujte svého lékaře!

Příčiny abnormálního krvácení mohou být různé. Obvykle za ním stojí hormonální nerovnováha (nadměrná stimulace estrogenu), zánětlivé procesy v malé pánvi, endometrióza, perorální antikoncepce či myomy (1). Dlouhotrvající a silné krvácení má na svědomí také stres, přičemž mnoho žen se zajímá o to, zda se „větší než malé množství“ krve na tamponu a menstruační vložce spojuje i s rakovinou.

Kdy se obávat?

Pokud máte jednu silnou menstruaci, pravděpodobně se nic závažného neděje, ale v případě, že dva po sobě jdoucí cykly vybočují z normálu, špiníte mezi jednotlivými menstruacemi a podobně, objednejte se k lékaři, který vyloučí případné závažné stavy spojené s abnormálním krvácením. K těm patří rakovina endometria, jež začíná v endometriu nebo výstelce dělohy a je nejčastějším typem rakoviny dělohy. (Může způsobit silné krvácení.) Ve hře je i rakovina vaječníků a rakovina děložního čípku (2).

Krvácení po sexu jako nepříjemný signál

U druhého jmenovaného obvykle dochází ke krvácení po sexu, jež signalizuje přednádorové stádium či samotnou rakovina děložního čípku (3). Pokud se toto onemocnění po cytologickém vyšetření nebo HPV DNA testu potvrdí, nic není ztraceno (4). Moderní medicína si často umí poradit i s horší prognózou. Mezi další příčiny nadměrného krvácení patří fibroidní nádory (5). Mnohé ženy je mají a ani o nich nevědí. To však nic nemění na faktu, že fibroidní nádory mohou způsobit komplikace, včetně abnormálního vaginálního krvácení.

Optimální čas na výměnu tamponu a vložky

Obecné pravidlo zní, že vložku by si žena měla měnit každých zhruba čtyři až šest hodin, u tamponu jsou to každé dvě hodiny (6). Za silné menstruační krvácení se považuje ztráta 80 mililitrů menstruační tekutiny (2). Máte-li větší spotřebu hygienických pomůcek, trápí vás bolesti, krvácení se znenadání objeví i po přechodu a podobně, s návštěvou gynekologa určitě neotálejte. Vždy je lepší svůj zdravotní stav řešit dříve, efektivněji a s nadějí na dobré konce.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532913/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532913/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086375/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388143/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538273/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565591/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat