I pětiminutové pracovní přestávky zlepšují produktivitu

Dát si i v tom největším návalu práce pauzu a hodit všechno za hlavu? Není to nic, z čeho by měl mít člověk výčitky. Naopak! Můžete tak vzkřísit skomírající produktivitu a navýšit si hladinu energie.

Mnozí z nás celou pracovní dobu tráví přikovaní k židli a počítači. Také se cítíte až příliš vytížení na to, abyste si mohli uprostřed dne dovolit opustit svůj stůl? Tak jistě, nové zakázky se kupí a papírování nemá konce. Hned několik kolegů je ke všemu v neschopnosti, takže máte na bedrech i jejich úkoly, což psychice ani trochu nepřidá. S narůstajícím stresem pak klesá nejen hladina energie, ale potřebná produktivita (1). Víte, co je v takových situacích nejlepší? Prostě se na chvíli vypnout!

Zátěž, která škodí

Několikahodinové a usilovné přemýšlení skutečně vysiluje. Jak moc? Podle jisté nedávné studie (2) způsobuje hromadění potenciálně toxických vedlejších produktů v prefrontálním kortexu – části mozku zodpovědné za kognitivní kontrolu. Výsledek? Selhávající bystrost a stávkující přemýšlení. A samozřejmě i pocit vyčerpanosti, který se snažíme zahnat konzumací kávy, proto pijeme jeden šálek za druhým. Je tu ale i jiné řešení.

Poznejte kouzlo nicnedělání

Jiná studie (3), jejíž poznatky zveřejnil vědecký magazín PLOS One, prokázala, že pěti až desetiminutové pracovní přestávky zvyšují hladinu energie, přičemž značně zlepšují i koncentraci, výkonnost a produktivitu. V jejích závěrech se píše, že i takto krátká pauza dokáže mozek doslova restartovat, proto následně pracuje na plné obrátky. Jak často si takové „volno“ udělat?

Co člověk, to jiné potřeby

V té nejideálnější frekvenci se odborníci ještě tak úplně neshodli, neboť je to prý individuální záležitost. Jinými slovy – někomu vyhovuje přestávka každou půlhodinu, zatímco jiný vytěží z toho, že opustí pracovní stůl jednou za dvě až tři hodiny. Buď jak buď, klíčová je hlavně změna prostředí. To znamená, že tuto pauzu nelze vnímat jako příležitost k prolustrování internetu a sociálních sítí, je třeba vstát ze židle, odejít z kanceláře a trochu se projít. Pokud se u toho navíc i trochu protáhnete, energizující účinky mohou být ještě mnohem větší (3). Jestli tedy máte pocit, že chvilkové nicnedělání je jen ztrátou času, pletete se na celé čáře!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7889069/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220811135344.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0272460







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat