I dobré věci je třeba mít pod kontrolou

I původně nevinné věci, které se na první pohled jeví jako zdravotně nezávadné a tělu i mysli prospěšné, se mohou vymknout kontrole. Věřili byste, že mezi ně patří spánek, cvičení, a dokonce i sex?

Dobrého pomálu aneb Všeho moc škodí. Staré a známé pravidlo má nesmírnou hloubku a rozhodně by se nemělo podceňovat. Zvlášť v případě níže uvedených případů.

Sex

Jedna z nejčastějších otázek, na které odpovídají odborníci na sex a vztahy, se týká frekvence pohlavního styku. Experti přitom přitakávají, že častěji neznamená lépe ani kvalitněji, což dokládají různé ankety i vědecké pokusy. Dřívější práce odhalily, že dvojice ve věku 35–65 let, kterým vědci zadali, aby se milovaly častěji než obvykle (tedy nad svoji standardní normu) hlásily nižší sexuální touhu a poukazovaly na neuspokojivý sexuální prožitek. Z toho vyplývá, že nadmíra sexu vztahům neprospívá (1).

Cvičení

Lékaři apelují, že ideální je cvičit čtyřikrát až pětkrát týdně. Jakmile je to o něco častěji a tvrději, nahráváte poškození kloubů, šlach a vazů a dokonce ohrožujete i svoje srdce. Ženám, které příliš cvičí, zároveň vynechává menstruace. Také se u nich zrychluje ztráta kostní hmoty, což vede k osteoporóze (2).

Spánek

Optimální délka spánku je mezi sedmi až osmi hodinami, přičemž člověk by měl chodit spát a vstávat ve stejnou dobu – jak v týdnu, tak i o víkendu. Právě ve dnech volna si rádi a často přispíte? Můžete svému tělu více uškodit než pomoci. Příliš mnoho spánku, stejně jako nedostatek spánku, zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako je ischemická choroba srdeční, cukrovka, úzkost a obezita, a to zvlášť u dospělých ve věku 45 let a starších (3).

Antibiotika

Antibiotika zabíjejí mnoho bakterií, které způsobují infekce a nemoci. Na druhou stranu bohužel likvidují užitečnou střevní mikroflóru a tím imunitu oslabují. V neposlední řadě se ani s jistotou neví, zda fungují. Vinou nadměrného používání a zneužívání antibiotik se vůči nim staly choroboplodné zárodky imunní (4).

Vitaminy

Užíváte vitaminové a minerálové doplňky stravy a říkáte si, že pro jistotu jejich přísun zvýšíte? Taky to není dobře. Vysoká hladina železa může způsobit nevolnost a zvracení, a pokud to přeženete s vitaminem C, dočkáte se nevolnosti, průjmu a křečí žaludku. Nadbytek vitaminu A způsobuje problémy se zrakem, mnoho „déčka“ oslabuje svaly a vede k srdečním problémům. Proto nikdy nepřekračujte doporučované denní dávky (5)!

Zdroje: (1) www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/abs/can-too-much-sex-be-a-bad-thing/D4097A855E23806E73A13F9277E0736A, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132728/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165901/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232501/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164945/ 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat